Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3819
Başlık: Metarhizium anisopliae'dan melolontha melolontha L. (Coleoptera: scarabaeidae)'ya karşı mikrobiyal pestisit geliştirilmesi
Diğer Başlıklar: Development of microbial pesticides against melolontha melolontha L. (Coleoptera: Scarabaeidae) from metarhizium anisopliae
Yazarlar: Uzunoğlu, Hülya
Anahtar kelimeler: Entomopatojenik fungus, Metarhizium anisopliae, Melolontha melolontha;Entomopathogenic fungii, Metarhizium anisopliae, Melolontha melolontha
Yayın Tarihi: Haz-2020
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Melolontha melolontha (Coleoptera: Scarabaeidae) önemli tarımsal zararlı böceklerden biridir. Larvalar bitkilerin köklerinde zarar oluşturarak bitkinin kurumasına yol açar. Bu çalışmada; zararlının mücadelesinde kullanılmak üzere yağ bazlı mikoinsektisit geliştirildi. Çalışmada yerel bir izolat olan, Metarhizium anisopliae KTU-2 suşu kullanıldı. Sporlar bifazik kültür sisteminde büyütüldükten sonra yağ fazlı formülasyon hazırlandı. Hazırlanan formülasyon Triton X-100, Sodyum karbonat ve silikon içermektedir. Formülasyonun etkinlik denemeleri Melolontha melolontha üzerinde saksı denemeleri yaparak test edildi. Sonuçta en düşük dozda bile (105 spor/ml) %80 mortaliteye sebep olduğu görüldü. Ayrıca Abott formülü kullanılarak ortalama ölümcül konsantrasyon (LC50) değeri hesaplandı ve bu sonuçlara göre; Melolontha melolontha için LC50 değeri 9,29×103 spor/ml olarak belirlendi. Bulgularımız Metarhizium anisopliae KTU-2'nin yağ bazlı formülasyonunun, Melolontha melolontha ile mücadelede kullanabilecek etkili bir entomopatojen olduğunu göstermiştir.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3819
Koleksiyonlarda Görünür:Biyoloji

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
633279.pdf1.92 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.