Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3790
Başlık: | Zeytinyağı katı atığından izole edilen Bacillus sp. L1S lipazın saflaştırlması ve karakterizasyonu |
Diğer Başlıklar: | Purification and characterization of lipase of Bacillus sp. L1S isolated from olive oil waste |
Yazarlar: | Köksal, Yasemin |
Anahtar kelimeler: | Bacillus sp. L1S ,lipaz, kararekterizasyon;Bacillus sp. L1S ,lipase, characterization |
Yayın Tarihi: | Eki-2016 |
Yayıncı: | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü |
Özet: | Lipazlar karboksilik ester bağları üzerinde etkili olan hidrolazların bir parçasıdır. Lipazların fizyolojik rolü, trigliseritleri içinde bulunan digliseritleri, monogiliseritleri ,yağ asitlerini ve gliserolü hidrolize etmektedir Bu çok yönlülük lipazı gıda, deterjan, ilaç, deri, tekstil, kozmetik ve kağıt sektörlerinde potansiyel uygulamalar için tercih edilen enzim yapar. Bu çalışmada, Yusufeli (Artvin, Türkiye) ve Söke (Aydın, Türkiye) iki zeytin fabrikası atıksular dikkatle toplandı. Farklı koloni morfolojileri dikkate alınarak 13 farklı suş izole edildi ve tanımlama yapılmak için saflaştırıldı. 16S rRNA analizi izolatlar Bacillus cinse ait olduğunu ortaya koymuştur. Biz bu çalışmada 13 farklı izolattan Bacillus sp. L1S seçildi. Saflaştırılan enzimin optimum aktiviteyi 45oC ve pH 8 göstermiştir. Moleküler ağırlığı yaklaşık olarak 27 kDa olarak tespit edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında, enzimin biyokimyasal özellikleri, enzimin önemli bir endüstriyel enzim olabileceğini göstermektedir. |
URI: | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3790 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Biyoloji |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
446393.pdf | 1.77 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.