Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3775
Başlık: | Termofilik bir ksilanazın kraft kağıt hamuru ağartılmasında kullanımının araştırılması |
Diğer Başlıklar: | Investigation of a thermophilic xylanase for bleaching of kraft paper pulp |
Yazarlar: | Göçmen, Gözde |
Anahtar kelimeler: | Ksilanaz, Biyolojik Ağartma, Termofilik Bakteri, Kızılçam, Okaliptus;Biobleaching, Thermophilic bacteria, Xylanase, Pine, Eucalyptus |
Yayın Tarihi: | Tem-2015 |
Yayıncı: | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü |
Özet: | Bu çalışmada, Kızılçam (Pinus brutia Ten.) ve Okaliptus (Eucalyptus camaldulensis) kraft kağıt hamurları kullanılarak ilk basamağı Geo71 endoksilanaz enzim delignifikasyonu olan TCF ağartma dizini yapıldı. TCF ağartma dizini basamakları "XOQP" olarak belirlendi. Enzim delignifikasyonunda Kızılçam kraft hamuru için optimum muamele şartları, %10 hamur konsantrasyonu, 30U/g Geo71 endoksilanaz enzimi, pH 7,0 ve 70ºC'de 2 saat olarak belirlenirken, Okaliptus kraft hamuru için %5 hamur konsantrasyonu, 30U/g Geo71 endoksilanaz enzimi, pH 7,0 ve 70ºC'de 2 saat olarak belirlendi. Her bir enzim muamelesi kontrol grubu için enzim ilavesiz aynı şartlar altında gerçekleştirildi. Okaliptus ve Kızılçam kraft kağıt hamurları ile yapılan Geo71 endoksilanaz optimizasyonu sonucunda sırasıyla; 5,54 birim ve 4,81 birim kappa numarasında düşüş belirlendi. Ağartma dizini sonucunda Kızılçam kraft hamurunda %73,51'lük delignifikasyon oranı ile kappa numarası 49,27'dan 13,05'e, Okaliptus kraft hamurunda %66,27'lik delignifikasyon oranı ile kappa numarası 19,42'den 6,55'e düşürülmüştür. Ağartma dizini uygulanmış Kızılçam ve Okaliptus kraft hamurlarından deneme kağıtları üretilerek fiziksel ve optik direnç özellikleri belirlendi. Kontrol ve enzim grupları karşılaştırıldığında Geo71 endoksilanaz enzimi uygulanmış kraft kağıt hamurlarından elde edilen deneme kağıtlarında her iki hamur türünün de parlaklıklarında artış belirlendi. Yapılan fiziksel testler sonucunda kraft hamurların fiziksel özelliklerinde ise bir kayıp belirlenmedi. |
URI: | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3775 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Biyoloji |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
397317.pdf | 3.12 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.