Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3628
Başlık: Spodoptera littoralis'in kültüre edilebilir bakteriyal florasının belirlenmesi ve bakteriyal mücadele etmeninin araştırılması
Diğer Başlıklar: Determination of the culturable bacterial flora of Spodoptera littoralis and investigation of bacterial control agent of its
Yazarlar: Özkan, Filiz
Anahtar kelimeler: Spodoptera littoralis, Bakteriyal flora, Bakteriyal mücadele, Bacillus thuringiensis;Spodoptera littoralis, Bacterial flora, Bacterial control, Bacillus thuringiensis
Yayın Tarihi: May-2011
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Mikrobiyal etmenlerin Spodoptera littoralis (Lepidoptera: Noctuidae)'in mücadelesinde kullanılmasına yönelik yapılan bu çalışmada, ilk olarak zararlıdan 10 adet bakteriyal izolat elde edildi ve bu izolatların morfolojik, fizyolojik, biyokimyasal ve moleküler özellikleri belirlendi. Bakteriyal flora üyelerinin ve entomopatojenik organizma koleksiyonumuzda bulunan Bacillus cinsine ait 12 bakteriyal izolatın zararlı üzerindeki insektisidal etkileri araştırıldı. İki ayrı Bacillus thuringiensis var. kurstaki izolatının (Mnd ve BnBt) 10 günde zararlı üzerinde %100'lük ölüm etkisine sahip oldukları tespit edildi. En verimli olduğu belirlenen Mnd izolatının zararlının 1, 2, 3 ve 4. evreleri üzerinde 10 günde sırasıyla %97, %27, %97 ve %97 ölüm etkisine sahip olduğu belirlendi. Bu izolatın farklı besinler de zararlı üzerindeki öldürücü etkisi; marulda %93, fasulyede %83, lahanada %70, pazıda %63, maydanozda %50 ve mısırda %43 şeklinde tespit edildi. Mnd'den hazırlanan Bt spor-kristal karışımı S. littoralis larvaları üzerinde %100 öldürücü etki gösterdi.Sonraki çalışmalarda bu izolatın uygun bir formülasyonda Spodoptera littoralis ve benzer zararlılara karşı uygulanması planlanmaktadır.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3628
Koleksiyonlarda Görünür:Biyoloji

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
285390.pdf3.43 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.