Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3586
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core AlanıDeğerDil
dc.contributor.authorYakupoğlu, Mehtap-
dc.date.accessioned2022-05-17T11:12:18Z-
dc.date.available2022-05-17T11:12:18Z-
dc.date.issued2009-08-
dc.identifier.urihttp://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3586-
dc.description.abstractFungal hücre duvarı ve böcek dış iskeleti temel yapı bileşeni olarak kitin içerdiğinden kitinaz enzimleri hem çeşitli bitki hastalıklarına neden olan fitopatojen funguslara hem de zararlı böceklere karşı biyolojik kontrol ajanı olarak kullanılma potansiyeline sahiptirler.Bu çalışmada, doğal olarak ölmüş Helicoverpa armigera larvasından Serratia marcescens bakterisi izole edildi. Bu bakteriden kitinaz A, B ve C enzimlerini kodlayan genler ( chiA, chiB ve chiC) dejenerat primerler kullanılarak PCR ile çoğaltıldı. Çoğaltılan genlerin nükleotid dizilimini belirlemek için PCR ürünleri pGEM-T Easy klonlama vektörüne klonlandı ve dizin analizine gönderildi. Dizin analizi yapılan kitinaz A, B ve C genlerinin DNA ve aminoasit sıraları literatürdeki mevcut kitinaz genlerinin DNA ve aminoasit sıraları ile karşılaştırıldı.Analiz sonuçları bu çalışmada izole edilmiş S. marcescens bakterisine ait kitinaz A geninin literatürde ki S.marcescens (BJL200) chiA genine %99, kitinaz B'nin literatürde ki S.marcescens (BJL200) chiB genine %97 ve kitinaz C'nin ise literatürde ki S. marcescens chiC1 genine %96 oranında benzer olduğunu gösterdi. Dizin analizi yapılan bu kitinaz genleri pET-28a(+) ekspresyon vektörüne klonlanarak Escherichia coli'de proteinleri ekspres edildi. Ekspres edilen proteinler saflaştırılarak, SDS-PAGE analizine tabi tutuldular. Bu analiz sonucunda kitinaz A genine ait 57kDa'luk, kitinaz B genine ait 53kDa'luk ve kitinaz C genine ait 50kDa'luk protein bantları jel üzerinde belirlendi.Elde edilen enzimlerin en iyi çalıştığı pH ve sıcaklık aralıklarına bakıldı. Buna göre; kitinaz B'nin en iyi pH 9 ve 35oC sıcaklıkta, kitinaz C'nin ise pH 8,5 ve 33 oC sıcaklıkta aktivite gösterdiği belirlendi.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherKaradeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectSerratia marcescens, chiA, chiB, chiC, Kitinaz üretimi, Protein ekspresyonu, Enzim aktivitesitr_TR
dc.subjectSerratia marcescens, chiA, chiB, chiC, Chitinase production, Expression of protein, Activity of enzymetr_TR
dc.titleHelicoverpa armıgera'dan izole edilen serratıa marcescens bakterisine ait kitinaz A, B ve C genlerinin klonlanması, karakterizasyonu, ekspresyonu ve enzim aktivitelerinin belirlenmesitr_TR
dc.title.alternativeCharacterisation, expression, and purification, of chitinase A, B and C genes isolated from serratia marcescens originating from Helicoverpa armigera and determining their enzyme activitytr_TR
dc.typeThesistr_TR
Koleksiyonlarda Görünür:Biyoloji

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
244526.pdf573.92 kBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.