Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3397
Başlık: İngiliz ve Amerikan Basınına Göre Mareşal Goltz’ün Ölümü
Diğer Başlıklar: Marshal Goltz's Death in the Basis of the British Press and the American Press
Yazarlar: Üçüncü, Uğur
Anahtar kelimeler: Feld Mareşal Von der Goltz, Almanya, Osmanlı Devleti, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri.;Feld Marshal Von der Goltz, Germany, Ottoman Empire, United Kingdom, United States.
Yayın Tarihi: Haz-2017
Sayı No: 30
Yayıncı: Tarih Okulu Dergisi (Journal of History School)
Özet: Birinci Dünya Savaşında Osmanlı Devleti ve Almanya birlikte savaşmışlardı. Bu savaşta Almanya’dan çok sayıda asker ve kumandan Osmanlı ordusunda savaşmak için Türkiye’ye gelmişlerdir. Bunlardan biri de Feld Mareşal Baron Kolmar von der Goltz idi. Bununla beraber Türkiye’de önemli vazifeler yapan Mareşal Goltz, 6. Ordu Kumandanı iken 19 Nisan 1919’da Osmanlı topraklarında görevinin başında vefat etti. Onun ölümü Osmanlı Devleti ve Almanya için büyük bir kayıptı. Hal böyle iken ölümü Almanya ve Osmanlı ilişkilerinin yakınlaşmasına da katkı sağladı. Mareşal Goltz’un ölümü, İngiliz ve Amerikan basınında da takip edildi. Fakat İngiliz ve Amerikan basınında Osmanlı ve Alman iddialarının aksine Mareşal Goltz’un tifo hastalığından ölmediği, bir Türk zabiti tarafından öldürüldüğü savunuldu. Onun ölümü siyasi cinayetmiş gibi gösterildi. Bundaki amaç ise TürkiyeAlmanya ilişkilerinde sorun çıkarmaktı. Özellikle İngiliz basını, Mareşal Goltz’un ölümünü propaganda malzemesi olarak kullandı. Amerikan basını ise İngiltere basınını örnek almakla beraber daha ılımlı yayınlar yaptı. Bu çalışmada, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nden farklı gazeteler kullanılarak İngiltere ve ABD’de Mareşal Goltz’un ölümü ve yansımalarının izi sürülmüştür. The Ottoman Empire and Germany fought together during the First World War. A large number of soldiers and the commanders from Germany came to Turkey to fight in the Ottoman army in this war. One of them was Feld Marshal Baron Colmar von der Goltz. However, Marshal Goltz, who was an important commander in Turkey, died at the beginning of his duty in the Ottoman territory while he was Commander of the 6th Army on 19 April 1916. His death was a great loss for the Ottoman State and Germany. In the meantime, his death contributed to the rapprochement between Germany and Ottoman relations. The death of Marshal Goltz was followed in the British press and the American press. But, contrary to Ottoman and German claims, it was argued that Marshal Goltz did not die from typhoid disease and was killed by a Turkish officer in the British press and the American press. The death of Goltz was shown as a political murder. The aim was to create problems in Turkey-Germany relations. In particular, the British press used the death of Marshal Goltz as a propaganda material. The American press made more moderate publications, despite taking the British press as an example. In this study traced the reflections and the deaths of Marshal Goltz in England and USA by utilizing different newspapers from England and United States.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3397
ISSN: 1308-5298
Koleksiyonlarda Görünür:Tarih Bölümü Makale Koleksiyonu

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Tam Metin406.72 kBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.