Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3145
Başlık: | Çıldır Gölü'nde bulunan kuğu midyesi (Anodonta cygnea, Linnaeus, 1758)'nin biyo-ekolojik özellikleri |
Diğer Başlıklar: | Bio-ecological characteristics of swan mussel, Anodonta cygnea, Linnaeus, 1758 in the Lake Çıldır |
Yazarlar: | Başçınar, Nimet Selda |
Anahtar kelimeler: | Kuğu midyesi, Çıldır Gölü, Anodonta cygnea, Glochidium, Populasyon Parametreleri;Swan mussel, Lake Çıldır, Anodonta cygnea, Glochidium, Population Parameters |
Yayın Tarihi: | 2003 |
Yayıncı: | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü |
Özet: | Kuğu midyesi, Türkiye'nin doğusunda bulunan Çıldır Gölü'nde yaşayan endemik bir türdür. Bu araştırmada A.cygnea populasyonun özellikleri, büyüme oranları, kondisyon indeksi, etin biyokimyasal kompozisyonu ve larval gelişimleri üzerinde çalışılmıştır. Çıldır Gölü'nden Mayıs-Ekim 2001 tarihleri arasında dalgıçlar tarafından 1227 adet midye toplanmıştır. Çevresel fektörlerden sıcaklık, iletkenlik, pH, oksijen, klorofil-a değerleri incelenmiştir. Alınan örneklerin ortalama 104.2± 0.52 mm kabuk boyuna ve 94.8±1.42 g cardı ağırlığa sahip oldukları belirlenmiştir. Boy-ağırlık ilişkisi W = 0.0001* L2'88 (r = 0.96) olarak hesaplanmıştır. Kondisyon indeksi, temmuz ayı maksimum Kı= 16.28±1.56 ekim ayında minumum Kj= 13.92±0.55 değerdedir. Anodonta çygnea'nm boyu ile kuru et ağırlığı arasında; W=0.052*L - 2.37 r=0.99, W=0.000003*L299 (r=0.95) şeklinde bir ilişki bulunmuştur. Ortalama 99.3±0.23 mm boyunda (n=34) olan midyelerin larva sayısı 114999±95S adet larva bulunmuştur. Midye boyu ile larva sayısı arasında N - 43.696*L168 (r=0.42) şeklinde bir ilişki mevcuttur. Etin biyokimyasal kompozisyonun (kuru et, su, kül, protein ve yağ) aylık değişimleri incelenmiştir. A.cygnea'mn protein ve yağ oranı (kuru ette) sırasıyla % 41.66 ve % 6.39'dur. Üreme dönemi Mayıs 2001'den Haziran 2002'ye kadar kontrol edilmiştir. Kuğu midyesinin larvayı vücudunda taşıma süresi temmuz sonundan başlayıp gelecek yılm haziran ayına kadar sürmektedir. |
URI: | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3145 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
139237.pdf | 22.32 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.