Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3137
Başlık: Solaklı Deresi girdilerinin kıyısal pelajik ekosisteme etkileri
Diğer Başlıklar: The effects of Solaklı river discharge on coastal pelagic ecosystem
Yazarlar: Sivri, Nüket
Anahtar kelimeler: Besleyici Elementler, Pigmentler, Plume Alanı, Antropojenik Etki, Solaklı Deresi, Karadeniz.;Nutrients, Pigments, Freshwater discharge, Antropogenic Effects, Solaklı River, Black Sea.
Yayın Tarihi: 1999
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Doğu Karadeniz Bölgesi, Of ilçesi sahil şeridi, Solaklı Deresi' nde belirlenen 14 istasyon ve bu istasyonlara ait 4 derinlikten, Ağustos 1996- Temmuz 1997 tarihleri arasında örnekleme yapılmıştır. Araştırmada, birincil parametrelerden sıcaklık, tuzluluk, Seki diski değerleri, besleyici elementler (N03-N, N02-N, P04-P, NH4-N, Si02, Fe) ve klorofil-a, feopigment, karotenoid pigment dağılımları incelenmiştir. Solaklı Deresi girdilerinin kıyısal ekosisteme etkilerim içeren bu araştırmada, incelenen parametreler açısından, nehir etkisinin batı yönünde daha yoğun olduğu belirlenmiştir. Nehir girdisi etkisinin kıyıdan 4-6 km açığa ve 15 m derinliğe kadar devam ettiği tespit edilmiştir. Araştırma döneminde incelenen kimyasal parametreler açısından, nehir deşarj noktasındaki besleyici element değerlerinin, diğer istasyonlardan oldukça yüksek olduğu bulunmuştur. Buna bağlı olarak, deşarj noktasından itibaren kuzey yönüne doğru dört farklı bölge ayırt edilmektedir. Sonuç olarak, Solaklı Deresi girdilerinin kıyısal pelajik ekosistemdeki etkileri ve oluşabilecek tahmini değişiklikler basit bir model ile açıklanmaya çalışılmış ve bölgenin ötrofîkasyona meyilli olduğu belirlenmiştir.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3137
Koleksiyonlarda Görünür:Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
083334.pdf8.3 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.