Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3114
Başlık: | Doğu Karadeniz bölgesinde 0-6 yaş grubundaki çocukların ve gebe kadınların balık tüketim alışkanlığının araştırılması |
Diğer Başlıklar: | Investigation of fish consumption attributes of 0-6 years‟ agegroup children and pregnant women at East Black Sea region |
Yazarlar: | Özşeker, Seval |
Anahtar kelimeler: | Çocuk, Doğu Karadeniz Bölgesi, Balık tüketimi, Anket Çalışması.;: Children, Black Sea Region, Fish Consumption, Survey. |
Yayın Tarihi: | Haz-2019 |
Yayıncı: | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü |
Özet: | Bu araştırmada, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki 7 ildeki gebe kadınları ve 0- 6 yaş arası çocukları kapsayan bireylerin balık tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiş 1625 anne ve 552 gebe kadın ile anket yapılarak sonuçları değerlendirilmiştir. Çocukların ve gebe kadınların balık tüketim alışkanlıklarını etkileyen faktörleri belirlemede ki-kare model testi kullanılmıştır. Bu çalışmada anket kapsamındaki toplam 2220 çocuğun %56,4'ünün balık tükettiği ve en yüksek tüketiminin %69 ile '3-6 yaş grubu' çocuklarda gözlenmiştir. En düşük tüketimin ise '0-1 yaş grubu' çocuklarda olduğu belirlenmiştir. Çocukların balık tüketimine ebeveynlerin yaşı, eğitimi, gelir durumu, meslekleri, yaşadığı il ve ebeveynlerin balık tüketim alışkanlıklarının da önemli ölçüde etki ettiği tespit edilmiştir (p < 0,05). Benzer durum gebe kadınlarda da saptanmıştır. Gebe kadınların %44,9'nun balık tükettiği tespit edilmiştir. Ailelerin balık tüketimi ile çocukların ve gebe kadınların balık tüketimi arasında anlamlı bir ilişki olduğu (p < 0,05) ve gebelik ve emzirme döneminde düzenli olarak balık tüketen annelerin çocuklarının da düzenli olarak balık tükettiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, çocukların ve gebelerin balık tüketiminin arttırılması yönünde ebeveynlerin eğitilmesinin ileride çocuklarda balık tüketiminin artırılmasına ve sağlıklı toplumun gelişmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. |
URI: | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3114 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
563220.pdf | 4.83 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.