Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3113
Başlık: Balıkçı gemisi kazalarının bayes ağı ve ki-kare yaklaşımı ile analizi
Diğer Başlıklar: Analysis of fishing vessel accidents with bayesian network and chi-square methods
Yazarlar: Uğurlu, Funda
Anahtar kelimeler: Balıkçı gemisi kazaları, deniz kazaları, Bayes ağı, balıkçı gemileri;Fishing vessel accident, marine accident, Bayesian network, fishing vessels.
Yayın Tarihi: Haz-2019
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Ticari balık avcılığı yoğun emek gerektiren oldukça zor ve her zaman riskleri olan bir faaliyettir. Balıkçı gemilerinde kazalar daha çok av operasyonları esnasında meydana gelir. Balıkçı gemileri kazalarının sonuçları ağırdır. Bu kazalar sonucunda çoğu zaman can kaybı ya da tekne kaybı olayı meydana gelebilir. Balıkçılık faaliyetlerinin emniyetli yürütülebilmesi kazaların önlenebilmesi ile mümkündür. Bu durum ancak kaza oluşumuna neden olan faktörlerin analizi ve bunların ortadan kaldırılmasına yönelik alınması gerekli önlemelerin belirlenmesi ile mümkün olur. Bu çalışmada, 7 metre ve üzerinde tam boy uzunluğuna sahip motorlu balıkçı gemilerinde meydana gelen kazaların analizi için Bayes ağı ve Ki-kare metotları kullanılmıştır. Kullanılan veriler 2008 ile 2018 yılları arasında dünya genelinde meydana gelen raporlanmış balıkçı gemileri kazalarına aittir. Yapılan analizlerden elde edilen bulgulara göre balıkçı gemilerinde oluşan kazaların nedenleri ortaya çıkarılmış ve bu kazaların oluşmasını önlemek için neler yapılması gerektiği belirlenmiştir.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3113
Koleksiyonlarda Görünür:Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
556356.pdf2.94 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.