Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3071
Başlık: Antimikrobiyal kimyasal maddelerin gökkuşağı alabalıklarındaki (oncorhynchus mykiss) akut toksisitelerinin belirlenmesi
Diğer Başlıklar: Determination of acute toxicity of antimicrobial chemicals on rainbow trout (oncorhynchus mykiss)
Yazarlar: Abdulğanioğlu, Sait
Anahtar kelimeler: Triclosan, Chloroxylenol, Methyloisothiazolinone, Boraks, MIC;Triclosan, Chloroxylenol, Methyloisothiazolinone, Boraks, MIC
Yayın Tarihi: May-2014
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Araştırmada, temizlikte antimikrobiyal olarak kullanılan triclosan, chloroxylenol, methyloisothiazolinone ve boraksın gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss; 9,08 ± 0,72 g) yavruları üzerine olan akut toksik etkileri belirlenmiştir. Triclosan, chloroxylenol, methyloisothiazolinone ve boraksın gökkuşağı alabalıklarını 96 saat sonunda % 50'sini öldürdüğü konsantrasyonları sırasıyla; 0,063 mg/L, 0,053 mg/L, 0,823 mg/L ve >7 g/L olarak tespit edilmiştir. Ayrıca bu kimyasalların Aeromonas caviae, Aeromonas hydrophila, Aeromonas salmonicida, Lactococcus garvieae, Lactococcus lactis lactis, Pseudomonas aeruginosa, Photobacterium damsela, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas luteola, Pseudomonas putida, Staphylococcus aureus, Vibrio anguillarium, Vibrio ordalii, Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus ve Yersinia ruckeri bakterileri üzerindeki minimum etki konsantrasyonları (MIC) belirlenmiştir. Antimikrobiyal kimyasalların bakterilerdeki MIC değerlerinin triclosan, chloroxylenol, methyloisothiazolinone ve boraks için sırasıyla; 0.0153 – 1000, 3.906 – 62.5, 0.0097 – 0.312, 0.46 – 15 µg/µl konsantrasyon aralıklarında olduğu belirlenmiştir. Triclosan, chloroxylenol, methyloisothiazolinone maddeleri sucul hayat için önemli problem oluşturabileceğinden, bu maddelerin karıştığı su ortamındaki konsantrasyonların toksik sınırları aşıp aşmadığı düzenli olarak takip edilmelidir
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3071
Koleksiyonlarda Görünür:Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
360808.pdf782.43 kBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.