Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3038
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core AlanıDeğerDil
dc.contributor.authorTufan, Bekir-
dc.date.accessioned2022-04-15T10:42:54Z-
dc.date.available2022-04-15T10:42:54Z-
dc.date.issued2008-07-
dc.identifier.urihttp://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3038-
dc.description.abstractBu çalışmada Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, ticari öneme sahip üç farklı balık türü olan hamsi (Engraulis encrasicolus, Lin., 1758), istavrit (Trachurus trachurus, Lin., 1758) ve mezgit (Merlangius merlangus, N., 1840) balıklarının Ekim 2007-Mart 2008 arasında et, karaciğer ve gonadlarındaki toplam yağ miktarı ve yağ asidi metil esterleri GC (gaz kromatografisi) ile belirlenmiştir.Araştırmada, hamsi balığı etindeki toplam yağ miktarı (g/100g) ortalama %9.27, istavrit balığı etindeki toplam yağ miktarı (g/100g) ortalama %8.26 ve mezgit balığı etindeki toplam yağ miktarı (g/100g) ortalama %0.84 olarak belirlenmiştir. Bu değerlerin Ekim ayından itibaren önemli ölçüde artarak (p<0.05), kış aylarında en yüksek seviyeye ulaştığı ve daha sonra azalışa geçtiği tespit edilmiştir. Bu balıklara ait karaciğer ve gonad toplam yağ miktarları ise etteki toplam yağ miktarları ile benzer eğilim göstermiş ve aynı dönemlerde önemli düzeyde artışlar göstermiştir (p<0.05).Buna bağlı olarak toplam doymuş yağ asitleri, toplam çoklu doymamış yağ asitleri, toplam tekli doymamış yağ asitleri, Eikosapentaenoik Asit (EPA), Dekosahegzaenoik Asit (DHA), omega 3 (?-3) ve omega 6 (?-6) değerleri kış aylarında bu balıklarda en yüksek miktarlarda tespit edilmiştir. Etlerdeki ?-3 içeriği bakımından hamsi ve istavrit balıkları benzerlik göstermiş (p<0.05) ancak mezgit balığı etindeki ?-3 miktarı farklı olup (p<0.05) daha düşük miktarda bulunmuştur. Analizi yapılan her bir balığın et, gonad ve karaciğerlerinde tespit edilen yağ asitleri içerisinde ?-3 değerleri ?-6 değerlerinden yüksek bulunmuştur. ?-3 yağ asit miktarının büyük bir kısmını da EPA ve DHA'nın oluşturduğu belirlenmiştir.Araştırma sonuçları, bu balık türlerinin kış aylarında toplam yağ miktarlarının yükseldiğini ve buna bağlı olarak da EPA, DHA, ?-3 ve ?-6 değerlerinin arttığını göstermiştir.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherKaradeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectHamsi, İstavrit, Mezgit, Toplam Yağ ve Yağ Asitleri, omega-3, omega-6tr_TR
dc.subjectAnchovy, Horse Mackerel, Whiting, Total Lipid and Fatty Acids, omega-3, omega-6.tr_TR
dc.titleDoğu Karadeniz Bölgesi'nde ticari olarak avcılığı yapılan Hamsi (Engraulis encrasicolus), İstavrit (Trachurus trachurus) ve Mezgit (Merlangius merlangus) balıklarının toplam yağ + fosfolipit ve yağ asidi bileşiminin araştırılmasıtr_TR
dc.title.alternativeInvestigatig of the total lipid + phospholipid and fatty acid composition of three commercial fish namely; Anchovy (engraulis encrasicolus), Horse mackarel (trachurus trachurus) and Whiting (merlangius merlangus) were caught from Norheast of Black Seatr_TR
dc.typeThesistr_TR
Koleksiyonlarda Görünür:Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
179218.pdf589.79 kBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.