Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2989
Başlık: Deniz kafeslerinde ve tatlı su havuzlarında stoklanan gökkuşağı alabalığı anaçlarının yumurta verim özellikleri
Diğer Başlıklar: Egg production of rainbow trout broodstocks stocked in marine cages and freswater ponds
Yazarlar: Üstündağ, Cennet
Anahtar kelimeler: Gökkuşağı Alabalığı, Oncorhynchus mykiss, Yumurta Verimi, Yumurta Kalitesi, Tatlısu, Deniz suyu.;Rainbow Trout, Oncorhynchus mykiss, Fecundity, Egg Quality, Sea water, Freshwater.
Yayın Tarihi: Oca-1997
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu çalışmada; deniz kafeslerinde ve tatlısu havuzlarında stoklanan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) anaçlarının sağım zamanı, yumurta verimi, yumurtaların büyüklüğü ve yaşama oranlan belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma Ekim 1995 - Mayıs 1996 tarihleri arasında yapılmış, deniz grubu anaçları ağ kafeslerde, tatlısu grubu anaçları fiber tanklarda stoklanmıştır. Deniz grubu anaçlarının sağımı 11 Ocak 1996 tarihinde, tatlısu grubu anaçlarının sağımı ise 19 Ocak ve 8 Şubat 1996 tarihlerinde yapılmıştır. Anaç balıkların ağırlığı; deniz grubunda 2531.5±85.51 g (n=16), tatlısu grubunda 1377±21.99 g (n=12) olarak belirlenmiştir. Mutlak yumurta verimi, deniz grubunda 6183±376 adet/anaç, tatlısu grubunda 3121±276 adet/anaç; nisbi yumurta verimi, deniz grubunda 2435±118 adet/kg, tatlısu grubunda ise 2570±247 adet/kg olarak tespit edilmiştir. İki grubun anaç ağırlığı değerleri arasında farklılık görülmüş (P<0.05) ve her iki grupta da, anaç ağrılığı ile mutlak yumurta verimi arasında pozitif bir ilişki tespit edilmiştir (r= 0.63). Yumurta çapı, deniz grubunda 5.251±0.043 mm, tatlısu grubunda 4.682±0.099 mm, yumurta ağırlıkları ise sırasıyla, 0.095±0.003 g ve 0.064±0.004 g olarak belirlenmiştir. Deniz grubu yumurtaları 28. günde gözlenmiş, 36. günde açılmaya başlamıştır. Çıkış, ortalama 9.6°C su sıcaklığında 344 GD'de gerçekleşmiştir. İki farklı tarihte yapılan sağımda elde edilen tatlısu grubu yumurtaları ise 30. - 32. günlerde gözlenmiş, 37. - 40. günde açılmış ve çıkış 9.3 °C su sıcaklığında 367 - 415 GD'de gerçekleşmiştir. Döllenme, gözlenme ve açılma oranlan; deniz grubunda sırasıyla, %98.5, %86.7 ve %70.4, tatlısu grubunda ise sırasıyla, %95.8, %83.8 ve % 76.9 olarak belirlenmiştir. Çıkan larvaların serbest yüzmeye kadar yaşama oranı, deniz grubunda %95.1, tatlısu grubunda %96.6 olarak gerçekleşmiştir.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2989
Koleksiyonlarda Görünür:Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
066925.pdf2.04 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.