Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2939
Başlık: Perşembe ilçesinin Yavaş Kent Birliğine dâhil olmasının kentsel yaşam kalitesine etkisi
Diğer Başlıklar: The effect to quality of urban life of Persembe town which included to Slow City Association
Yazarlar: Yılmaz, Aras
Anahtar kelimeler: Yavaş Kent, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Kalkınma, Kentsel Yaşam Kalitesi, Perşembe İlçesi.;Slow Urban, Sustainability, Sustainable Development, Urban Life Quality, Perşembe Town.
Yayın Tarihi: Tem-2016
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü
Özet: Tüketim toplumu mantığının yarattığı aynılaşma sürecine karşı çıkan yavaş hareketi, uluslararası düzlemde büyük bir ilgi görmektedir. Fast – food tarzı beslenmeye bir tepki olarak ortaya çıkan yavaş hareketi, bugün yavaş kentleşme olarak tanımlanan bir modelin temelini de oluşturmaktadır. Yavaş Kentler Birliği, küreselleşmenin yarattığı homojen mekânlardan biri olmak istemeyen, yerel kimliğini ve özelliklerini muhafaza ederek dünya sahnesinde yer almak isteyen kentlerin katıldığı uluslararası bir birliktir. Yavaş kent felsefesi; huzurlu bir gündelik yaşantıyı destekleyerek sağlıklı, temiz ve yerel ürünlerden hazırlanan geleneksel yemek kültürünün devamlılığını sağlamayı hedeflemektedir. Yavaş kent hareketinin dayandığı ilkeler ise, o yerleşim yerinde yaşayan bireylerin yaşam kalitelerinin yükseltilmesini ve bunun korunmasını olumlu yönde etkilemektedir. Çalışmada sürdürülebilirlik ekseninde gelişen yavaş kent hareketinde Perşembe ilçesinin söz konusu harekete dâhil olmasıyla ilçenin kentsel yaşam kalitesinde ne gibi farklılıklar meydana geldiği araştırılmaktadır. Yavaş kent hareketinin dayandığı ilkelerin harekete geçirilmesi sürecinde Perşembe'de bireylerin ve kentin yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Bunun sonucunda da yavaş kentleşme hareketi ile kentsel yaşam kalitesi arasında güçlü bir bağ olduğu anlaşılmaktadır. Homogenization of consumer society created by the slow movement opposed to the process logic is to see a great interest in the international area. It is emerging as a reaction to fast food style nutrition. Slow Cities Association is an international association which do not want to be one of the homogeneous spaces of globalization while maintaining its local identity and characteristics of the participation of the city wishing to take part on the world stage. Philosophy of slow urbanization supports calm-peaceful daily life emphasizing to the moment being lived; aims at sustaining traditional food culture which is composed of healthy, clean and local products. The principles which slow movement dwell on influences improvement and protection of life quality of people living on that settlement. In this studying, impact on quality of urban life and slow city movement of Perşembe city are resarched that it has developed in a sustainable way. From books, articles and web files were used. Consequently, studies are carried out in Perşembe for raising the quality of life of individuals and the city with principles of slow city motion. Therefore there is a strong relationship between slow urbanization movement and urban life quality.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2939
Koleksiyonlarda Görünür:Kamu Yönetimi

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
435935.pdf2.22 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.