Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2930
Başlık: Organik tarım ve Türkiye'de organik tarımın istihdam yaratma potansiyeli
Diğer Başlıklar: Organic agriculture and potential for employment creation of organic agriculture in Turkey
Yazarlar: Yolcu, Nilüfer
Anahtar kelimeler: Organik Tarım, İstihdam, Çevre Sorunları.;Organic Agriculture, Employment, Environmental problems.
Yayın Tarihi: Eyl-2013
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü
Özet: Ülkemizde tarım en önemli sektörlerden biridir. GSMH?nın %15?i, ihracatın %12?si, ve istihdamın %27?sinin tarım sektörüne ait olduğu düşünüldüğünde ekonominin bel kemiğinin tarım olduğu görülecektir. Türkiye?nin tarımsal yapısı ve gelenekleri, genetik zenginliği dikkate alındığında, iç ve dış pazar talepleri olan tarımsal ürünlerin üretimi açısından şanslı görülmektedir. Küresel düzeyde yaşanan çevre kirliliği ve buna bağlı olarak doğal dengenin korunması ihtiyacı, beraberinde bazı alternatif üretim şekillerini de gündeme getirmiştir. Bu üretim biçimlerinin tarımsal alana yansıması organik tarım şeklinde olmuştur. Organik tarımın esası doğal kaynakları korumak ve insan sağlığı bakımından güvenilir sağlıklı gıda maddesi üretmektedir. Tarımın ekonomik ve ekolojik olarak kendisinden beklenen faydaları sağlayabilmesi açısından organik tarım giderek önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, önce son yıllarda yeni bir tarımsal üretim modeli olarak ortaya çıkan organik tarımın Türkiye'de ve dünyadaki durumu üzerinde durulmuştur. Daha sonra ise Türkiye?de organik tarımın istihdam yaratma potansiyeli değerlendirilmiştir. Agriculture is one of the most important sector of Turkey. When it is considered that 15% of GNP, 12% of exports and 27% of employment are related agricultural sector, then it is understood that it is the backbone of the economy. When the agricultural structures and traditions, genetic abundance of Turkey are taken into account, it is fortunate for Turkey agricultural products which have domestic and foreign demand. Environmental pollution at the global level and the need for the preservation of natural balance brought some alternative production methods to the agenda. The reflection of these production methods to agriculture field has been in the way of organic agriculture. Protect natural resources, the basis of organic agriculture and human health in terms of producing reliable, healthy food. The benefits expected from it so it can provide economic and ecological agriculture as organic farming has gained increasing importance. In this study, firstly, in recent years emerged as a new model of agricultural production of organic agriculture focused on the situation in Turkey and around the world. Then, evaluated potential for employment creation of organic agriculture in Turkey.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2930
Koleksiyonlarda Görünür:Kamu Yönetimi

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
349201.pdf1.18 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.