Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2611
Başlık: Ardgermeli dengeli konsol köprüler için doğal frekans formülü geliştirilmesi
Diğer Başlıklar: Natural frequency formula for post tensioned balanced cantilever bridges
Yazarlar: Sümerkan, Soner
Anahtar kelimeler: Ardgermeli Dengeli Konsol Köprüler, Operasyonel Modal Analiz, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Çevresel Titreşim Yöntemi, Doğal Frekans.;Post Tensioned Balanced Cantilever Bridges, Operational Modal Analysis, Finite Elements Method, Ambient Vibration Tests,Natural Frequency.
Yayın Tarihi: Kas-2014
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu çalışmada, Ardgermeli Dengeli Konsol Köprüler için çevresel titreşim verileri ve Sonlu Elemanlar Yöntemi analizlerine dayalı doğal frekans formülü geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Dengeli Konsol Yöntemi ile yapılan beş adet köprü üzerinde deneysel ve analitik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışmalarda Operasyonel Modal Analiz Yöntemi, analitik çalışmalarda Sonlu Elemanlar Yöntemi kullanılmıştır. Tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm' de konu ile ilgili daha önce yapılmış çalışmalardan, tezin amacı ve içeriğinden, dengeli konsol köprülerin inşaat aşamalarından ve Operasyonel Modal Analiz Yönteminden bahsedilmiştir. İkinci Bölüm' de seçilen köprüler tanıtılmış ve geometrik özellikleri detaylı olarak verilmiştir. Köprüler üzerinde yapılan çevresel titreşim testleri sonucunda köprülerin dinamik karakteristikleri deneysel olarak elde edilmiştir. Daha sonra köprüler Sonlu Elemanlar Yöntemi ile modellenerek analitik dinamik karakteristikleri hesaplanmıştır. Deneysel ve analitik çalışmalar sonucunda köprülerin frekanslarını en çok etkileyen parametrelerin köprü yüksekliği ve uzunluğu olduğu belirlenmiştir. Bu parametrelerin köprü dinamik davranışına etkisi birçok köprü modeli üzerinde analiz edilerek, dengeli konsol köprüler için enine ve düşey hareketlere ait doğal frekans formülleri önerilmiştir. Üçüncü Bölüm' de deneysel ve analitik analizler sonucu elde edilen sonuçlar ve öneriler sunulmuştur. Son bölüm' de bu çalışmada kullanılan kaynaklara yer verilmiştir.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2611
Koleksiyonlarda Görünür:İnşaat Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
378319.pdf8.18 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.