Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2585
Başlık: Benchmarking kavramı ve hizmet işletmelerinde fonksiyonel Benchmarking uygulama örneği
Diğer Başlıklar: Concept of Benhmarking and fontionce Benchmarking aplication sample in service enterprises
Yazarlar: Karataş, Murat
Yayın Tarihi: Kas-2004
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü
Özet: Son yıllarda iş dünyası tarafından en çok benimsenen yöntemlerden biri olan benchmarking, bir şirketin kendini rakipleri, diğer sektörler ve dış pazarlardaki uygulamalar ile karşılaştırıp, en iyi uygulamaları örnek alarak zayıf yönlerini geliştirmesi anlamına gelmektedir. Başka bir deyişle Benchmarking, rakip firmalara göre nerede bulunduğunu belirleyerek gelişme hedeflerinin ve önceliklerinin tanımlanması ve bu yolla pazarda rekabet avantajı sağlamayı amaç edinen bir yönetsel tekniktir. Ancak iş sadece kıyaslama ile bitmemektedir. Şirketin bu çalışma sonucunda edindiği bilgiyi kendi bünyesinde uyarlaması ve daha iyi olma konusunda kullanması gerekmektedir. Benchmarking mucizeler yaratan kolay bir yöntem değildir. Yönetimden daha çok operasyonel personelin uzun vadeli katılımına ve inancına ihtiyaç vardır. Bir danışmanlık şirketi tarafından yürütülmesi zordur. Şirketin bizzat kendisi sahip çıkmalı ve detaylı bir şekilde hayata geçirilmelidir, örgütteki herkesin katıldığı bir eğitim hazırlığını da kapsamalıdır. İşletmelerin hedefler koyarak şirketin iç ve dış performansını sürekli olarak geliştirmesi gerekmektedir. Bu da yeterli olmayacağından dünyadaki uygulamalar yalandan incelenmelidir. Kendini rakipler ve dünyanın en iyileri ile kıyaslayıp üstün uygulamaları uyarlayabilmek sonuçta sistematik bir yaklaşım olan Benchmarking'! kullanmaktan geçer. Bu çalışmanın amacı, benchmarking kavramım süreçleri ile birlikte anlatmaktır. Sonrasında, ikincil önceliği hastalarının rahat ve temiz bir ortamda barınmalarını sağlamak olan hastane işletmelerindeki kat hizmetleri departmanı tarafından sürdürülen temizlik, dekorasyon ve personel yönetimi ile, otel işletmelerindeki kat hizmetleri departmanının fonksiyonları arasında yer alan temizlik, dekorasyon ve personel yönetimi uygulamalarını fonksiyonel benchmarking yöntemi ile karşılaştırmaktır Benchmarking, as one of the mostle applied methods of the business world, means a companis improves its weak sides by utilising the best applications in the field through comparing itself with competing companies, with other sectors and also with best applications in markers abroad. In other words, benchmarking is an administrative technique with a purpose determine privrities and targets by identifying ite place in relation to other componies, there by obtaings competitive advantage in the market However, this is not limited to only comporison method. Moreover, it entails that the company adapt the knowledge obtained as a result of the study and also use it to perform beter. Benchmarking is not a method leading to miracles. But there is more need for longlasting contribution and also confidence of the operational staff than that of the administration itself. Benchmarking cannot be directed by a supervising company, where as company is to assume the sole responsibility itself and actualise it in detcil. This also incorporates a compulsive educational reform in which the whole staff read to participate. Enterpirises are to continually improve their performance; this is not sufficiend. However, worldwide applications need to be closely reviewed. As a result, Benchmarking, as a systematic method, is the only means to be able to adapt excellent applications, having companed itself with other competitiors and with those of the best of the world. The purpose of tins study is to grasp the concept of benchmarking with au its applications. This study also compares, thorough functionce benchmarking methods, administrative applications of cleaning, decuration and staff management as housekeeping responsibüityes in hotel management with those of hospital management to provile patients with a comfortable and hypenic atmosphere.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2585
Koleksiyonlarda Görünür:İşletme

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
147075.pdf4.67 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.