Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2556
Başlık: Türkiye'de organik tarım
Diğer Başlıklar: Organic agriculture in Turkey
Yazarlar: Ayla, Dilara
Anahtar kelimeler: Organik tarım, Kırsal kalkınma;Organic Agriculture, Rural Development
Yayın Tarihi: Haz-2011
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü
Özet: Dünya genelinde yaşanan hızlı nüfus artışı, gıda gereksiniminin artması sonucunu doğurmuş ve üreticileri kısa sürede daha fazla çıktı sağlamak amacıyla yoğun kimyasal girdi kullanımına yöneltmiştir. Ancak bu girdilerin ekolojik sistemde yol açtığı aşınmaların hissedilmeye başlanması ve insan ve hayvan sağlığı üzerinde yarattığı ciddi hastalıkların yaygınlaşması özellikle Avrupa ülkelerinin dikkatini çekmiştir. Yaşanan bu gelişmeler ekolojik dengeyi bozmadan üretimi sağlayacak sistemlerin geliştirilmesini gerekli kılmış ve geliştirilen sistemler arasında `Organik Tarım Sistemi'ni ön plana çıkarmıştır.Organik tarım, sadece miktar değil kalite artışını hedefleyen ve bunu tarım ilaçları, hormonlar ve mineral gübrelerin kullanımını yasaklaması yanında, organik ve yeşil gübreleme, toprağın muhafazası, bitkinin direncini artırma gibi yollarla gerçekleştirmeyi amaçlayan alternatif bir üretim şeklidir.Ülkemiz sahip olduğu potansiyelin çok gerisinde kalarak bünyesinde barındırdığı ekolojik tarım üstünlüğünü henüz ortaya koyamamıştır. Bu gerçekler ışığında uygulanacak tarım politikalarının, bölgesel ihtiyaçlara cevap verme derecesinin yüksek olması gerekmektedir. Bu süreçte, kırsal kalkınmanın hedeflenen düzeyde gerçekleştirilmesi için üretici ve tüketicilerin organik tarım bilincinin yükseltilmesi son derece önemlidir.Bu konuda ilerlemek için yoğun bir çaba gösterme gerekliliği ortadadır. Yine de Türkiye, toprakları ve iklimi ile bir tarım ülkesi olduğu için organik tarımsal üretimden büyük pay alabilir konumdadır.Bu çalışmanın amacı dünyada organik tarımın yeri ve Türkiye'nin organik tarım potansiyelini ve geleceğini incelemektir. Rapid population growth leads to an increase in the need of nourishment. Hence, the producers tend to use more chemical inputs in order to get more and faster outputs. However, it is realized the bad results of these inputs on the ecological system and also it has caused to serious illnesses on people and animals. These negative factors are realized by the European countries. Then, they make it essential to produce new systems which are not harmful to the ecological balance. Moreover, among the developed systems ?Organic Agriculture System? comes into prominence.Organic agriculture not only aims to increase the quantity but it also aims to increase the quality. Moreover, it forbids the use of pesticides, hormones and fertilizers. And also, it encourages the use of organic and green manures. Also it aims to increase the plants strength and soil conservation.Unfortunately, our country has gotten far behind in its potential and has not proved its own ecological agriculture superiority yet. In the light of these facts, the agricultural policies that are to be followed should have a high degree to respond the regional needs. In this period, in order to meet the targets of the rural development, it is essential to increase the organic agricultural awareness of the producer and the consumer.The need to work hard to advance this issue is clear. Nevertheless, Turkey land and climate is an agricultural country with a large share of organic agricultural production to take position.This study aims to examine position in the world of organic agriculture and the potential and the future of organic agriculture in Turkey.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2556
Koleksiyonlarda Görünür:İktisat

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
294035.pdf1.63 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.