Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2555
Başlık: İnşaat sektörü ve ekonomik büyüme ilişkisi: Türkiye örneği (2005-2016)
Diğer Başlıklar: The relationship between construction sector and economic growth: Case study of Turkey (2005-2016)
Yazarlar: Bayrak, İbrahim Can
Anahtar kelimeler: İnşaat Sektörü, Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla, Zaman Serisi Analizi.;Construction Sector, Gross Domestic Product, Time Series Analysis.
Yayın Tarihi: May-2019
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü
Özet: Literatürde inşaat sektörünün ekonomik büyüme üzerinde meydana getirdiği etkiye dair herhangi bir fikir birliği bulunmamaktadır. Bir taraftan inşaat sektörünün kullandığı girdiler vasıtasıyla geri besleme etkisinin güçlü olması ile ekonomik büyümenin gerçekleştirilmesinde ve istihdamın arttırılmasında etkin rol oynadığını ileri süren görüşler bulunmaktadır. Diğer taraftan, inşaat sektörü ile ekonomik büyüme arasında sınırlı bir ilişkinin bulunduğunu ya da herhangi bir ilişkinin bulnmadığını ileri süren görüşler de söz konusudur. Bu çalışmada Türkiye'de 2005-2016 yılları arasında üçer aylık dönemlerle tutulmuş "İnşaat Üretim Endeksi" verileri ile Gayri Safi Yurtiçi Hasıla rakamları arasındaki ilişki Engle-Granger Eşbütünleşme Testi ve VAR Analizi yardımıyla araştırılmıştır. Sonuçlar uzun dönemde inşaat sektörünün ekonomik büyüme üzerinde herhangi bir etki meydana getirmediğini, kısa dönemde ise ekonomik büyümeden inşaat sektörüne doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi bulunduğunu ortaya koymaktadır. There is no consensus on literature about role of construction sector effect on economic growth. One hand there are some views about implementation of economic growth and contribution of employment by strong effect of feedback of construction sector via used inputs. On the other hand there are views toward limited relationship or no relationship between construction sector and economic growth. In this study, relationship between data of "Construction Production İndex" and GDP for 2005-2016 session which is quarterly period, analyzed with Engle-Granger Cointegration Test and VAR Analyzing. Findings demonstrated that construction sector has no effect on economic growth in long term, as for in short term there is causality relationship from economic growth to construction sector.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/2555
Koleksiyonlarda Görünür:İktisat

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
608812.pdf1.92 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.