Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/241
Başlık: Geçiş sürecindeki merkezi ve doğu avrupa ülkelerinin Makroekonomik performansı: seçilmiş ülke Değerlendirmeleri
Yazarlar: Karış, Çiğdem
Özyurt, Hasan
Anahtar kelimeler: Merkezi ve Doğu Avrupa Ülkeleri, Büyüme, İşsizlik, Enflasyon, Toda ve Yamamoto Nedensellik Yaklaşımı;Central and Eastern European Countries, Economic Growth, Unemployment, Inflation, Toda and Yamamoto Causality Approach.
Yayın Tarihi: 2015
Sayı No: 9
Cilt No: 5
Yayıncı: Sosyal Bilimler Enstitüsü
Özet: Sosyalist Blok’un dağılması ve planlı ekonominin çökmesi sonucu ortaya çıkan geçiş ekonomilerinin hepsi içinde bulundukları bunalımdan kurtulmanın bir yolu olarak piyasa ekonomisine yönelmişlerdir. Geçiş sürecinde ülkelerin bir kısmı geçiş sürecinin gerektirdiği reformları başarılı bir şekilde uygularken, diğerleri geçiş için gerekli reformları uygulamada geri kalmışlardır. Bu bağlamda geçiş ekonomileri arasında yer alan Merkezi ve Doğu Avrupa ülkeleri hem Avrupa ülkelerine olan yakınlıklarıyla, hem de Avrupa Birliği’nden aldıkları teknik-mali destek ve yardımlar yoluyla, geçiş için gerekli reformları uygulama ve makroekonomik performans açısından diğer geçiş ekonomilerine göre daha başarılı sonuçlar elde etmişlerdir. Bu çalışmada enflasyon, işsizlik ve ekonomik büyüme arasındaki nedensellik ilişkisi Çek Cumhuriyeti için 1994:Q1-2014:Q4, Macaristan için 1995:Q1-2014:Q4, Polonya için 1995:Q1-2014:Q2 ve Slovakya için 1997:Q1-2014:Q4 üçer aylık dönemler itibariyle Toda ve Yamamoto Nedensellik Yaklaşımı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucuna göre söz konusu ülkeler için nedensellik ilişkileri tespit edilmiştir. All of the transition economies, which appeared after the dissolution of Socialist Block and the collapse of planned economy, have tended to be market economies as a solution of the economic depression they were in. While some countries implemented the necessary reforms of transition process successfully, others fell behind in this respect. As a result, central and eastern European countries, which were among the transition economies, achieved more successful results for implementing needed reforms and macroeconomic performance when compared to other transition economies via both their close relationships with European countries and the technical-financial support they took from European Union. In this study, causality relations between inflation, unemployment and economic growth were analyzed during 1994:Q1-2014:Q4 for Czech Republic, 1995:Q1-2014:Q4 for Hungary, 1995:Q1-2014:Q2 for Poland and 1997:Q1-2014:Q4 for Slovakia within quarterly periods by using "Toda and Yomato Causality Approach". At the end of the analysis, causality relations were detected for mentioned countries.
URI: http://localhost/jspui/handle/123456789/241
Koleksiyonlarda Görünür:Sosyal Bilimler Dergisi

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Tam Metin.pdf1.04 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.