Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/229
Başlık: Avrupalılaşma Kavramı ve Türkiye'nin Demokratikleşme Sürecine Etkisi
Yazarlar: Uğur, Ömer
Aksoy, Metin
Anahtar kelimeler: Avrupalılaşma, Avrupa Birliği, Türkiye, Demokratikleşme.;Europanization, The European Union, Turkey, Democratization.
Yayın Tarihi: 2015
Sayı No: 10
Cilt No: 5
Yayıncı: Sosyal Bilimler Enstitüsü
Özet: Avrupalılaşma kavramı, özellikle son dönemde Avrupa bütünleşmesi çalışmalarında üye ülkeler ve aday ülkelerin ulusal politikaları, siyasal ve kurumsal yapılarının Avrupa düzeyinde oluşan politikalardan nasıl ve ne derece etkilendiği üzerine odaklanmış durumdadır. Avrupalılaşma AB’nin normları, kuralları ve değerleri ile ulusal politikalarının ve politika yapma sürecinin organizasyonel mantığının bir parçası haline geldiği uyum sürecini ortaya çıkarmaktadır. Bu bağlamda, AB ve ulusal düzey arasında ortaya çıkacak uyum derecesi, üye ülkedeki direnç noktalarının üstesinden gelebilecek kolaylaştırıcı kurum ve aktörlerin de yardımıyla ulusal düzeyde bir değişime neden olacaktır. Avrupalılaşma, AB üyesi ülkeler gibi aday ülkeler için de AB norm, değer ve standartlarına uyum sağladığı bir dönüşüm sürecini ifade etmektedir. Helsinki Zirvesi’nden sonra diğer aday ülkelerde olduğu gibi Türkiye için de AB üyeliği, belirlenen koşullar ve normlar çerçevesinde Avrupalılaşmanın oluşturduğu bir baskı unsuru oluşturmaktadır. Bu makalede, Türkiye’nin Helsinki Zirvesiyle AB genişleme politikasına resmen dâhil olmasından sonra, her ne kadar son dönemde bu durum yavaşlamış bile olsa, Avrupalılaşmanın demokratikleşme süreci için önemli bir itici güç olduğu; yapılan reformlar için yasal ve siyasal bir zemin hazırlamanın da ötesinde bir meşruluk kaynağını meydana getirdiğinin altı çizilecektir. The concept of Europeanization, especially in recent years has focused on the impact of the policy at the European level on national political and institutional structure of member states and candidate states. The Process of Europeanization refers to a set of process in which the EU norms, rules and values becomes a part of logic of the national political structures and public policies. In this context, the misfit between the EU and national level gives rise to adaptational pressure on member states and the existence of mediating instituttions and actors which can overcome veto points in the country can lead to an increased likelihood changes at the national level. At the same time Europeanization refers to a changing process through EU norm, values and standars not only EU membe states but also candidate states. After the Helsinki Summit, as in other candidate countries for EU membership in Turkey constitutes a pressure factor that creates the conditions and standards specified in the framework of Europeanisation. In this article, although this has slowed recently, it has been outlined that Europeanization has been an important driving force for the democratization process in Tukrye and it formed a legitimate source betond draw up a legal and political basis for reform.
URI: http://localhost/jspui/handle/123456789/229
Koleksiyonlarda Görünür:Sosyal Bilimler Dergisi

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Tam Metin.pdf672.87 kBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.