Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/214
Başlık: İlköğretim Okul Binalarının Fiziksel Sorunlarına İlişkin Öğretmen Görüşlerinin İncelenmesi (Van İl Örneği)
Diğer Başlıklar: Investigating Teachers’ Views About Physical Problems of Primary Schools (Van Sample)
Yazarlar: Akbaba, Ahmet
Turhan, Mehmet
Anahtar kelimeler: Okul Binası, Okul Binalarının Fiziksel Sorunları, Okul Bahçesi.;School, Schools Physical Problems, School Garden.
Yayın Tarihi: 2016
Sayı No: 12
Cilt No: 6
Yayıncı: Sosyal Bilimler Enstitüsü
Özet: Bu araştırmada öğretmen görüşlerine göre ilköğretim okul binalarının fiziksel sorunlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Nitel yaklaşımla tasarlanan çalışma betimsel tarama modelindedir. Literatür taraması yapılarak ve uzman görüşüne başvurularak 10 soru belirlenmiş ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile Van ilinde görev yapmakta olan 24 gönüllü öğretmenle görüşme yapılmıştır. Görüşmeler ses kaydı altına alınmış ve yazılı hale getirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin önemli bir kısmı okul binalarını fiziksel olarak yeterli görmemektedirler, ayrıca görüşülen öğretmenlerin dörtte üçü okullarında engelli bireyler için alınan özel bir düzenleme olmadığını dile getirmiştir. Hem dış cephe hem de sınıfların renk seçimi yapılırken insan psikolojisi üzerindeki etkilerinin göz önünde bulundurulmadığı anlaşılmaktadır. Okul bahçelerinin genel olarak yeşillendirilmemiş, beton zeminlerden oluştuğu ve öğrencilerin teneffüslerde oyun bahçesi olarak kullanmalarına uygun bulunmadığı söylenebilir. Hedeflenen çağdaş eğitime ulaşmada bir adım daha ileriye gidebilmek için okul binalarının fiziki sorunlarının zaman kaybetmeden giderilmesi gerektiği ifade edilebilir. In this research it is aimed to determine teachers’ views about primary and secondary schools’ physical problems. The survey type research is modelled with qualitative approach. By making literature research and consulting expert opinion 10 questions were developed. With semi-structured interview technique 24 volunteer teachers who currently work in Van were interviewed. Interviews were recorded and typed. According to data a significant part of teachers do not think their school is physically adequate. Moreover, except from a quarter of them, teachers pronounce that there is no special arrangement for disabled people. It is understood that while determining school colours human psychology generally is not taken into consideration. It can be stated that most school gardens consist of pavement and were not planted enough. Also, they are not thought to be adequate to be used as playing garden for children. In order to go further in the way of a modern education aim, physical problems that schools face with should be dealt with immediately.
URI: http://localhost/jspui/handle/123456789/214
Koleksiyonlarda Görünür:Sosyal Bilimler Dergisi

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Tam Metin.pdf529.24 kBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.