Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1898
Başlık: Bir Karapapak (Terekeme) âşığı: Âşık Seyyâti
Diğer Başlıklar: Ashik of a Karapapak: Ashik Seyyati
Yazarlar: Aydın, Ayşegül
Anahtar kelimeler: Âşıklık Geleneği, Karapapaklar (Terekemeler), Âşık Seyyâti;Ashik Seyyati, Karapapak (Terekeme) Turkish people, living ashiks.
Yayın Tarihi: 2014
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
Özet: Türk tarihini bilmek, Türk topluluklarını tanımak, Türk kültürüne ve âşıklık geleneğine sahip çıkmak, milli varlığımızın korunması bakımından önem arz etmektedir. Günümüzde tarihimize ve kültürümüze gösterilen alâka her gün biraz daha azaldığı için, yaşayan âşıklarımız bile bilinmemekte, onların mensubu oldukları Türk toplulukları da yeterince tanınmamaktadır. Bu çalışmada, günümüz âşıklarından Âşık Seyyâti ele alınmış; âşıklık geleneği ve âşığın mensubu olduğu Karapapak (Terekeme) Türkleri hakkında kısaca bilgi verildikten sonra, âşığın, hayatı, edebî kişiliği ve yetiştiği ortam anlatılmıştır. Ardından Çıldır ziyaretimiz sırasında âşığın bizzat kendisinden derlediklerimizle daha önce yazıya geçirilmiş olan bütün şiirleri şekil ve muhteva yönünden incelenmiştir. It is crucial to know Turkish history and Turkish communities all over the world, and to maintain Turkish culture and tradition of ashik in order to keep our national existence. Gradual decrease of publics interest in our cultural heritage and history cause a decline in recognition of living ashiks and knowing their Turkish heritage. This study examines life and studies of Ashik Seyyati, one of the living ashiks. His life story, characteristics, and culture he grew in are deeply studies. For this study, the researcher visited Ashik Seyyati in Çıldır where he is from and collected his written and oral works, and did an in-depth form and content analysis of these works. Moreover, tradition of ashik, and information about Karapapak (Terekeme) Turkish people of which Ashik Seyyati is a member.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1898
Koleksiyonlarda Görünür:Türk Dili ve Edebiyatı

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
377602.pdf2.82 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.