Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1844
Başlık: Kadına yönelik simgesel şiddetin sınıfsal kullanımı: Trabzon ili örneği
Diğer Başlıklar: The class use of symbolic violence against women: Trabzon province example
Yazarlar: Yılmaz, Cemile
Anahtar kelimeler: Pierre Bourdieu, Simgesel Şiddet, Toplumsal Cinsiyet, Şiddet.;Pierre Bourdieu, Symbolic Violence, Gender, Violence.
Yayın Tarihi: 2020
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Sosyoloji Anabilim Dalı
Özet: Bu çalışma, Pierre Bourdieu'nun sembolik şiddet kavramından yola çıkarak toplumsal cinsiyet ve kadın üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Eğitim seviyesi ve maddi gelir düzeyi dolayısıyla kültürel ve sosyal sermayesi farklı evli kadınların bu şiddete karşı tutumu ve aralarındaki düşünce farkı üzerinde durulmuştur. Bu noktada kişiye atfedilen cinsiyet rol ve tutumları oldukça önemlidir. İlk olarak Pierre Bourdieu sosyolojisi üzerinde durulmuş ve kavramları açıklanmıştır. Sonra şiddet ve türleri açıklanarak sembolik şiddet kavramına yer verilmiştir. Ardından toplumsal cinsiyet ve cinsiyet rolleri üzerinde durulmuştur. Sonra toplumsal cinsiyet ve rollerine ilişkin kuramlara yer verilmiştir. Araştırma kısmında nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin her ikisinden de yararlanılmıştır. Bu yöntemlerde, Trabzon ilinde 161 üniversite mezunu çalışan ve 161 ilkokul mezunu çalışmayan toplamda 322 evli kadına anket uygulanmıştır. Aynı özelliklere sahip 16 üniversite mezunu çalışan ve 16 ilkokul mezunu çalışmayan toplamda 32 evli kadınla görüşme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler yardımıyla simgesel şiddetin fark edilmesi eğitim düzeyinin ve maddi gelirin artmasıyla gerçekleştiği anlaşılmaktadır. Her iki grup da simgesel şiddete cinsiyet rol ve tutumları üzerinden maruz kalmaktadır fakat eğitim düzeyi ve maddi gelir seviyesi düşük kadınlar eğitim düzeyi yüksek ve maddi geliri yüksek kadınlara göre daha fazla içselleştirmiş ve benimsemiştir. This study aims to investigate gender society and its affect on woman based on Bourdieu's concept of symbolic violence. The differences of education and income levels, the attitudes of married women towards violence and the differences of thought among them were emphasized. At this point, gender roles and attitudes given are very important. First, the sociology of Pierre Bourdieu was emphasized and its concepts were explained. Next, violence and its types are defined and the concept of symbolic violence is included. Then, gender and gender roles were emphasized. Then, theories on genders and roles were emphasized. Both qualitative and quantitative research methods were used for research purpose. In these methods, a total of 322 married women,161 of them have a job with graduated from universty, 161 of them are not working and graduated rom primary school applied a survey. A total of 32 married women have same attributes were interviewed, with 16 university graduates working and 16 primary school graduates not working. With help of data collected, it can be understood that symbolic violence was realized with the increase of material income and education level. Both groups are exposed to symbolic violence through their gender roles and attitudes, but women with a low level of education and material income are moreadapted and internalized this situation more than women with higher level in education and material income.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1844
Koleksiyonlarda Görünür:Sosyoloji

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
638508.pdf2.1 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.