Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1725
Başlık: Hellenistik ve Roma dönemlerinde Doğu Karadeniz limanları
Diğer Başlıklar: Eastern Black Sea harbours during the Hellenistic and Roman periods
Yazarlar: İnan, Fatih
Anahtar kelimeler: Doğu Karadeniz, Liman, Hellenistik Dönem, Roma Dönemi, Ticaret.;Eastern Black Sea, Harbour, Hellenistic Age, Roman Era, Trade.
Yayın Tarihi: 2014
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Tarih Anabilim Dalı
Özet: Hellenistik ve Roma dönemlerinde Doğu Karadeniz Limanları adlı bu tez çalışmasında antikçağda Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki limanlar ve liman kentleri incelendi. Bu bölgedeki limanların yeri, coğrafi özellikleri ve bölgedeki siyasi ve ekonomik gelişmelerdeki rolleri ortaya konuldu. Ayrıca bu limanların Karadeniz havzasındaki diğer limanlarla olan ilişkileri araştırıldı. Bunun için öncelikle liman olgusu, limanların yapısı ve Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki limanların genel özellikleri incelendi. Ardından da antikçağda Doğu Karadeniz'deki limanları yerleri tespit edildi. Daha sonra bu limanların bölgede yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerde ne derece etkin oldukları, bulundukları stratejik konum gözler önüne serildi. Sonuç olarak, bu çalışmayla Hellenistik ve Roma dönemlerinde oldukça önemli bir yere sahip olduğu tespit edilen Doğu Karadeniz limanlarının bölge ticaretinde ve bu havzada yaşanan siyasi gelişmelerde önemli görevler üstlendikleri görüldü. Ayrıca antikçağdaki Doğu Karadeniz limanlarının günümüzdeki son durumları ile karşılaştırma ve bunun sonucunda bir değerlendirme yapma olanağı sunuldu. In this thesis work titled Eastern Black Sea Harbours during the Hellenistic and Roman Periods, the harbours and harbour cities is researched in the Eastern Black Sea Region during the ancient period. Locations, geographic features and the political and economical role of the harbours in the region is presented. Also, the relationship between these harbours and other harbour in the Black Sea basin is researched. To achieve this, first of all, the harbour concept, form of the harbours and the general features of the harbours in the Black Sea Region is researched. Following that, the locations of harbours in Eastern Black Sea during the ancient period is identified. After, the effect of these harbours in the political and economical events in the region and their strategic location is displayed. As a result, with this study, it is determined that the Eastern Black Sea harbours which is found to have an important role during the Hellenistic and Roman periods, were essential in the regional trade and played a major role in the political events in the basin. Also, we found the opportunity to compare the Eastern Black Sea harbours during the ancient period with their current situations and carry out and evaluation.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1725
Koleksiyonlarda Görünür:Tarih

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
377596.pdf1.5 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.