Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1711
Başlık: Batılı seyyahlara göre II. Mahmud ve Abdülmecid dönemlerinde İstanbul'da gayrimüslimler
Diğer Başlıklar: Non-muslims in İstanbul in the reigns of Mahmud II and Abdülmecid according to the western travellers
Yazarlar: Uzun, Sibel
Anahtar kelimeler: İstanbul, Gayrimüslimler, Batılı Seyyahlar, Sosyal ve Kültürel Hayat, İktisadi Durum.;Istanbul, Non-Muslims, the Western Travellers, Social and Cultural Life, Economical Status.
Yayın Tarihi: 2016
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Tarih Anabilim Dalı
Özet: Batılı seyyahların en çok görmek ve ziyaret etmek istedikleri şehir İstanbul'dur. Bu şehir, Akdeniz ve Karadeniz arasındaki önemli deniz yollarını ve karayollarını birleştiren bir merkez konumundadır. Ayrıca gayrimüslimler için tarihsel bir öneme sahiptir ve tarih boyunca pek çok Batılı seyyah İstanbul'u ziyaret etmiştir. Bu seyyahlar mektup, hatırat ve günlüklerde İstanbul'a olan hayranlıklarını kaydetmişlerdir. Bu araştırma Batılı seyyahlara göre II. Mahmud ve Abdülmecid dönemlerinde İstanbul'da yaşayan gayrimüslimlerin sosyal, kültürel ve ekonomik faaliyetleri hakkında birçok bilgi içermektedir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm 19. yüzyılın başlarına kadar Osmanlı Devleti'nde yaşayan gayrimüslimlerin genel durumu hakkında bilgileri kapsamaktadır. İkinci bölümde Batılı seyyahlara göre II. Mahmud ve Abdülmecid dönemlerinde İstanbul'da yaşayan gayrimüslimlerin sosyal ve kültürel hayatı değerlendirilmektedir. Üçüncü bölümde Batılı seyyahlara göre II. Mahmud ve Abdülmecid dönemlerinde İstanbul'da yaşayan gayrimüslimlerin iktisadi durumuna değinilmektedir. Istanbul is the city that the Western travellers want to see and visit the most. This city is a centre linking important seaways and highways between the Mediterranean and Black Sea. It has also a historical significance for Non-Muslims and throughout history many western travellers visited to Istanbul in the reigns of Mahmud II and Abdülmecid. These travellers recorded their admirations for Istanbul in the letters, memories and diaries. This study contains various information about the social, cultural and economical activities of Non-Muslims living in Istanbul in the reigns of Mahmud II and Abdülmecid. This study consists of three parts. The first part examines information about Non-Muslims living in the Ottoman Empire until the early of 19th century. In the second part is evaluated the social and cultural life of Non-Muslims living in Istanbul in the reigns of Mahmud II and Abdülmecid according to the Western travellers. In the third part is focused the economical status of Non-Muslims living in Istanbul in the reigns of Mahmud II and Abdülmecid according to the Western travellers.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1711
Koleksiyonlarda Görünür:Tarih

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
431326.pdf1.66 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.