Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1599
Başlık: | Trabzon bölgesinde satışa sunulan ambalajlı suların mikrobiyolojik analizi |
Diğer Başlıklar: | Microbiological quality analysis?s parameter of bottled water being sold in Trabzon |
Yazarlar: | Kutanis, Vildan Varer |
Yayın Tarihi: | 2010 |
Yayıncı: | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Bölümü / Kimya Anabilim Dalı |
Özet: | Bu çalışma; Trabzon bölgesinde satışa sunulan ambalajlı suların mikrobiyolojik kalite parametrelerinin incelenmesi esasına dayanmaktadır. Piyasada satış noktalarından rastgele alınan altı farklı markaya ait ambalajlı suyun mikrobiyolojik analiz sonuçlarının İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından bildirilen içme ? kullanama suyu kriterlerine uygunluğu araştırılmıştır.Numuneler 3 ay süre ile güneş ışığına maruz bırakıldı ve 6 ay süre ile 20º C de kuru yerde muhafaza edilmiştir. Numuneler membran filtrasyon yöntemi kullanılarak koliform bakteri, fekal koliform bakteri, esherichia coli, anaerob sporlu sülfit indirgeyen bakteriler, pseudomonasaeruginosa,salmonella ve toplam aerobik mezofilik mikroorganizma ve staphylococcus parametreleri açısından aylık olarak analiz edilmiştir ve mikrobiyolojik üreme performansları göz önünde bulundurularak polikarbonat malzemenin güneş ışığına maruz kalmasının suyun kalitesi üzerindeki etkileri incelenmiştir.Yapılan çalışmayla 19 L damacana sulardaki durum genel olarak değerlendirildiğinde toplam 54 numuneden 19 tanesinin (% 52,7 sinin) yönetmelik sınır parametreleri açısından kabul edilebilir olduğu saptanmıştır. 1, 3, 4 ve 5 numaralı 35 adet numunede özellikle ikinci ay ve sonrasında sınır değerlerinin üzerinde esherichia coli, fekal koliform bakteri, koliform bakteri, pseudomonas aeruginosa, toplam aerobik mezofilik mikroorganizma üremesi görülmüştür. 2 numaralı numune 6 ay süre ile standartlara uygunluğunu korurken, 6 numaralı numunede beşinci ve altıncı aylarda standartların üzerinde toplam bakteri ve koliform bakteri üremesi tespit edilmiştir. Tek kullanımlık bir ambalaj malzemesi olan pet içerisinde satışa sunulan şişe sularından alınan toplam 36 adet numunenin ise 35 adeti (% 97' si) mikrobiyolojik analiz neticesinde uygun olarak değerlendirilmiştir.Sonuç olarak; tüketime sunulan ambalajlı suların başlangıçta mikrobiyolojik olarak temiz olduğu, fakat tüketim süresi ve kullanım koşullarına bağlı olarak mikrobiyolojik kontaminasyonun arttığı belirlenmiştir. This study is based on microbiological quality analysis of parameters of bottled water being sold in Trabzon. Six different brands of bottled woter taken randomly from market points of sale has been investigated in elegibility criteriasof microbiological analysis and the Regulation on İntended human Water Consumption by World Health Organization .Samples exposed to sunlight for a three mounths period and were kept for six months in a cool (20 º C) in a dry place..By using membrane filtration method sample?s anaerobic sport with a sulfite reducing bacteria, esherichia coli, fecal coliform bacteria, coliform bacteria, pseudomonas aeruginosa, salmonella, total aerobic mesophilic bacteria and staphylococcus parameters were exemined and analized monthly, and the polycarbonate material?s impact, which was exposed to sunlight, on water quality was exemined by considering microbiological growth performance,Case studies in the 19 L bottled water in total of 54 samples of 19 l are considered to have 52.7% of all)have regulations that are acceptable in terms of determined parameters limits. In 1, 3, 4 and 5numbered samples among 35 samples showed a total growth of anaerobic microorganisms especially after two months of period in the limit values on particular esherichia coli, fecal coliform bacteria, Coliform bacteria, pseudomonas aeruginosa., Whilesample of numbered 2 maintaining compliance with the standards for a period of six months, the numbered 6 one was detected tobe on the standards of total bacteria and coliform bacteria in the fifth and sixth months . Among the total of 36 single-use plastic packaged materials offered for sale within the bottled water sample 35 (97%)samples were considered to appropriate as a result of microbiological analysis.As a result, bottled waters served to consumption are at the beginning microbiologically provided to be clean, but the consumption of time, depending on the operating conditions microbiological contamination was found to increase. |
URI: | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1599 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Kimya |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
276120.pdf | 2.24 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.