Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1376
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core AlanıDeğerDil
dc.contributor.authorGün, Ece Çilten-
dc.date.accessioned2020-07-23T07:50:45Z-
dc.date.available2020-07-23T07:50:45Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttp://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1376-
dc.description.abstractBu çalışmada şeker hamurlarında kullanılan sarı renkli tartrazin gıda boyasının kantitatif tayini spektroflorimetrik yöntemle gerçekleştirilmiştir. Bunun için dış kalibrasyon yöntemi kullanılmıştır. Kısa sürede ve az malzeme tüketimi ile gerçekleştirilen analizde şeker hamurundaki tartrazin tayini yapılmıştır. Kullanılan şeker hamuru kurumsal bir marketten temin edilmiştir. Metotta çözücü olarak etanol tercih edilmiştir ve etanolün toksik olmayan özelliği metotu kullanışlı hale getirmiştir. Öncelikle artan miktarlarda standart tartrazin çözeltisi içeren sabit konsanstrasyondaki ligand çözeltilerinin floresans şiddetleri grafiğe geçirilmiş, daha sonra içerdiği tartrazin miktarı tayin edilecek olan numunenin floresans şiddeti ölçülerek grafikten tartrazin miktarı hesabı yapılmıştır. Kullanılan metodun doğrusal aralığı, doğruluğu, gözlenebilme sınırı (LOD), tayin sınırı (LOQ) ve kesinliği belirlenerek metot valide edilmiştir. Şeker hamurundaki tartrazin tayin sınırı 9 µg/mL olarak bulunmuştur. In this study, the determination of the food color of yellow tartrazine used in sugar paste was carried out by spectrofluorimetric method. External calibration method is preferred. In a short period of time and with less material consumption, tartrazine was determined in sugar paste. The sugar pulp used is obtained from an institutional market. Ethanol was preferred as the solvent in the method and the nontoxic properties of ethenol were useful. Firstly, the fluorescence intensities of the ligand solutions in fixed concentrations containing increasing amounts of standard tartrazine solution were plotted. The method was validated by determining the linear range, accuracy, detection limit (LOD), limit of determination (LQD) and accuracy of the method used. The limit of the determination of tartrazine in sugar paste was found to be 9 µg / mL.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherKaradeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Anabilim Dalıtr_TR
dc.titleŞeker hamurlarında kullanılan gıda boyası tartrazinin yeni bir pirazol türevi ile spektroflorimetrik metot ile tayinitr_TR
dc.title.alternativeDetermination of food paint tartrazine used in sugar pastes with a new pyrazol derivative by spectroflorimetric methodtr_TR
dc.typeThesistr_TR
Koleksiyonlarda Görünür:Kimya

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
578133.pdf1.83 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.