Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1023
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core Alanı | Değer | Dil |
---|---|---|
dc.contributor.author | Çalık, Zehra | - |
dc.date.accessioned | 2019-10-25T08:07:30Z | - |
dc.date.available | 2019-10-25T08:07:30Z | - |
dc.date.issued | 2011 | - |
dc.identifier.uri | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/1023 | - |
dc.description.abstract | Trabzon kenti içme suyu temininde başlıca yer üstü ve su kaynağı olarak Değirmendere deresi üzerinde (15km.) Esiroğlu ve Galyan derelerinde mevcut olan Regülatörlerden sağlanarak harmanlanır. Ham suyun tüketiciye fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik özellikleri bakımından Türk İçme Suyu Standardına (TSE 266) uygun nitelikte, içimi hoş ve halk sağlığı açısından kullanımı tamamen emniyetli ve yeterli miktarda içme suyu haline dönüştürülmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada, ATASU arıtma tesisin aşamaları olan tesis girişi ve bypass sistemi, kimyasal dozlaması (Alüminyum Sülfat), sülfürik asit dozlaması (H2SO4), pıhtılaştırmayı hızlandırıcı dozlama (Polielektrolit), durultma, filtrasyon, kireç dozlaması, klor, numune alma sistemi, servis suyu sistemi, bakım ünitesinden tek tek bahsettim.Çalışmanın deney kısmında, deney filtrasyon düzeneği 75 cm boyunda ve çapı 15 cm olan silindirik şeklinde fleksiglas malzemeden yapılmış bir filtre kolonu kullandım. Bu kolonun en altına üç ayak şeklinde 7 cm boyunda bir süzgeç yerleştirilmiştir. Dışarıdan iki adet musluk takılmıştır. Bu musluklar süzgeç hizasının tam altındadır. Deneyde dört ayrı filtre malzemesi kullandım ve 4 ayrı fiziksel parametreyi inceledim. Bunlar; bulanıklık, pH, sıcaklık ve sertliktir.Çalışmanın sonunda tesis değerleri ile filtrasyon deneyi sonunda elde ettiğim değerleri oranladım ve bir ölçek elde ettim. Drinking water for Trabzon city is provided by gathering surface and spring water from the regulators of the Esiroğlu and Galyan Streams on Değirmendere Stream (15 km). The study aims the delivery of raw water, obtained as appropriately qualified water to Turkish Drinking Water Standard (TSE 266) in terms of physical, chemical and bacteriological characteristics, completely safe of the usage for the purpose of public health, had pleasant taste and also converted to sufficient amount of drinking water, to the consumers. In this study, stages of the Atasu Treatment Plant as plant entrance and bypass system, chemical dosing (Aluminum Sulfate), dosing of Sulfuric Acid (H2SO4), coagulation accelerator dosing (Polyelectrolyte), clarification, filtration, lime dosing, chlorine, sampling system, service water system and care unit were mentioned one by one.In the experimental part of the study, a cylindrical filter column made of flexiglas material with a diameter of 15 cm and a length of 75 cm as filtration experiment setup was used. A filter in the shape of three feet and with a length of 7 cm was placed at the bottom of this column. Two faucets were attached from the outside. These faucets are right under the filter alignment. In the experiment, four different filter materials were used and four different physical parameters were investigated. These are; turbidity, pH, temperature and hardness.At the end of the study, the values obtained from the plant and from the filtration experiment were proportioned; and also a scale was obtained. | tr_TR |
dc.language.iso | tr | tr_TR |
dc.publisher | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.subject | Filtrasyon , Fleksiglas malzeme, Pıhtılaştırma | tr_TR |
dc.subject | Filtration, Flexiglas material, Coagulation | tr_TR |
dc.title | Trabzon Atasu içme suyu arıtma tesisinde geri yıkamasız ve sürekli beslemeli filtrasyon çalışması | tr_TR |
dc.title.alternative | A study on continuously fed filtration without backwashing in Trabzon Atasu water treatment plant | tr_TR |
dc.type | Thesis | tr_TR |
Koleksiyonlarda Görünür: | İnşaat Mühendisliği |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
Tam Metin.pdf | 3.37 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.