Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/864
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core Alanı | Değer | Dil |
---|---|---|
dc.contributor.author | Çağılcı, Osman Can | - |
dc.date.accessioned | 2019-10-21T06:42:27Z | - |
dc.date.available | 2019-10-21T06:42:27Z | - |
dc.date.issued | 2017 | - |
dc.identifier.uri | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/864 | - |
dc.description.abstract | Bu çalışmada baharatlarda kullanılan yasaklı Sudan I boyasının tayini için bir spektroflorimetrik metot geliştirilmiştir. Geliştirilen metotta modifiye bir standart ekleme yöntemi kullanılarak kırmızı pul biber, sumak ve kimyon numunelerinde Sudan I tayini yapılmıştır. Çalışmada kullanılan gıda numuneleri yerel marketlerden temin edilmiştir. Önerilen metotta çözücü olarak toksik olmayan etanol kullanılmıştır. Numunelere değişen miktarlarda Sudan I boyası spayk edilmiş ve etanolle ekstrakte edilerek analize hazırlanmıştır. Geliştirilen metodun doğrusal aralığı, doğruluğu, gözlenebilme sınırı (LOD), tayin sınırı (LOQ) ve kesinliği belirlenerek metot valide edilmiştir. In this study, a spectrofluorimetric method was developed for the identification of the banned Sudan I dye in spices.Sudan I was applied to red pepper, sumac and cumin samples using a modified standard addition method in the developed method.Food samples used in the study were obtained from local markets.Non-toxic ethanol was used as solvent in the proposed method.The samples were spiked with varying amounts of Sudan I and analyzed by ethanol extraction.The method has been validated by determining the linear range, accuracy, detection limit (LOD), detection limit (LOQ) and accuracy of the developed method. | tr_TR |
dc.language.iso | tr | tr_TR |
dc.publisher | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.subject | Boyalar ; Flüoresan spektroskopisi ; Sudan | tr_TR |
dc.subject | Dyes ; Fluorescence spectroscopy ; Sudan | tr_TR |
dc.title | Baharatlarda kullanılan yasaklı boya Sudan I'in tayini için basit bir spektroflorimetrik metot | tr_TR |
dc.title.alternative | A simple spectrofluorimetric method for determination of the banned Sudan dye I in spices | tr_TR |
dc.type | Thesis | tr_TR |
Koleksiyonlarda Görünür: | Kimya |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
Tam Metin.pdf | 4.88 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.