Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/845
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core Alanı | Değer | Dil |
---|---|---|
dc.contributor.author | Yıldız, Oktay | - |
dc.date.accessioned | 2019-10-21T06:13:29Z | - |
dc.date.available | 2019-10-21T06:13:29Z | - |
dc.date.issued | 2011 | - |
dc.identifier.uri | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/845 | - |
dc.description.abstract | Yapılan çalışmada, gıda maddesi olarak kullanılan Karedeniz bölgesi kestane polenlerinin botanik özellikleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile karaciğer hasarını önlemedeki rolü araştırıldı. Polenlerin antioksidan kapasitesi toplam fenolik madde, toplam flavonoid, antosiyanin, karotenoid içeriği ve demir indirgeme/antioksidan güç (FRAP) testleri ile belirlendi. Polenin CCl4 ile deneysel hasar oluşturulan sıçanlardaki tedavi edici etkisi araştırıldı ve sonuçlar pozitif kontrol olarak, Silibinin ile karşılaştırıldı.Çalışma 49 adet Spraque Dawley cinsi erkek sıçan yedi gruba ayrılarak yapıldı. Yedi gün sonunda, sıçanlar dekapite edilip plazma, eritrosit ve karaciğer dokularında analizler yapıldı. Alanin aminotransaminaz ve aspartat aminotransaminaz, malondialdehit, süperoksit dismutaz ve glutatyon miktarları ölçüldü ve polen beslemesinin CCl4 hasarını önemli ölçüde tedavi ettiği gözlendi.Çalışmada polenlerin % 14,03-% 16,87 su; % 17,67-% 23,67 protein; % 25,35-% 37,35 glukoz; % 37,72-% 54,21 fruktoz; 13,68-28.87 mgGAE/ g kuru polen fenolik madde içerdiği; antioksidan kapasitesinin 68,04-82,31 mM TEAC/g kuru polen olduğu ve fenolik asitlerden gallik asit, protokatekuik asit, p-hidroksibenzoik asit, klorojenik asit ve p-kumarik asidi içerdiği tespit edildi. Bulgular, yüksek biyolojik değere sahip polenin in vivo oksidatif stresi ve hasarı önlemede oldukça etkili olduğu ve düzenli tüketilmesi halinde insanlar için de faydalı olabileceğini gösterdi. The present study was undertaken to elucidate of botanical characteristics, phsical, chemical composition of chestnut pollens, collected by honeybees and consumed as a food, and their protective roles against carbontetrachloride (CCl4)?induced liver damage. Antioxidant capacity of pollens was determined by using total phenolic content, total flavonoid, anthocyanin, carotenoid content and ferric reducing/antioxidant power (FRAP). The pollen?s therapeutic effect was monitored by plasma aspartate transaminase (AST), alanin transaminase (ALT) activities and some antioxidant parameters, and the result was compared with silibinin, as a positive control.The study was conducted in 49 male Spraque dawley rat and seven groups were established. At the end of the seven days, blood and liver tissue were collected and analyzed. ALT, AST, malondialdehyde, superoxide dismutase, and glutathione were measured. It was inferred that the chestnut pollen exhibited good inhibitory effects on CCl4-induced liver damage. The water content ranged from % 14,03 to % 16,87; total protein content ranged form % 25,35 to % 37,35; glucose content ranged from % 25,35 to % 37,35; fructose content ranged from % 37,72 to % 54,21; the total phenolics ranged from 13,68 to 28.87 mg GAE equivalents/ g pollen; the total antioxidant activity ranged from 68,04 to 82,31 mM of Trolox equivalents/g. The present findings indicate that in vivo pollen extract administration may be useful for the prevention of oxidative stress induced oxidative damage. | tr_TR |
dc.language.iso | tr | tr_TR |
dc.publisher | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.subject | Karbon tetraklorür | tr_TR |
dc.subject | Carbon tetrachloride | tr_TR |
dc.title | Bir gıda maddesi olarak kestane poleninin kimyasal bileşimi, biyoaktif özellikleri ve karaciğer hasarını önlemedeki rolü | tr_TR |
dc.title.alternative | Chemical composition, bioactive properties of chestnut pollen as a food and it?s protective role on the liver injury | tr_TR |
dc.type | Thesis | tr_TR |
Koleksiyonlarda Görünür: | Kimya |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
Tam Metin.pdf | 3.3 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.