Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/67
Başlık: Siyasal ve Kültürel Yönleriyle Trabzon'da Muhafazarkârlık
Diğer Başlıklar: Conservatism in Trabzon with Political and Cultural Perspectives
Yazarlar: Koç, Özge
Alptekin, M. Yavuz
Anahtar kelimeler: Muhafazakarlık, Türkiye’de Muhafazakarlık, Trabzon’da Muhafazakarlık.;Conservatism, Conservatism in Turkey, Conservatism in Trabzon.
Yayın Tarihi: 2016
Sayı No: 2
Cilt No: 2
Yayıncı: Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Özet: Muhafazakarlık, toplumsal değer olarak geçmişten şimdiki zamana kalan her şeyin sürdürülmesine yönelik korumacı tutum ve davranıştır. Bu çalışmada genelden yerele geniş kapsamlı bir muhafazakarlık incelemesi yapılmaktadır. Önce Avrupa ve Amerika örnekleri incelenmektedir. Ardından Türkiye muhafazakarlığı ele alınmaktadır. Bu kapsamda Anadoluculuk, İslamcılık ve Türk-İslam Sentezi gibi akımlar, Türkiye’de muhafazakarlığın incelenen önemli bileşenleri olarak görülmektedir. Nihayet üçüncü olarak Trabzon’da muhafazakarlık ele alınmaktadır. Trabzon kendine özgü yönleriyle öne çıkan bir şehirdir. En önemli özelliklerinden biri de dayanışmacı yaklaşımı, insanını koruma ve kollama refleksi ve nihayet kültürel, yerel değerlerine olan düşkünlüğüdür. Bununla birlikte, subjektif olarak, Trabzon insanı “muhafazakarlık” denince ne anlamaktadır. Trabzon insanı gerçekten ve klasik anlamıyla muhafazakar olarak değerlendirilebilir mi? Yoksa kendine özgü bir muhafazakarlıktan mı bahsedilebilir? Bütün bu konu ve soruların cevabı verilebilmek üzere 100 kişiyle anket yapılmış ve bu anketler gündelik hayattan elde edilen etnografik gözlemler eşliğinde yorumlanmıştır. Conservatism is a protectionist attitude and behavior to maintain all as a social value left from past to contemporary times. In this study a comprehensive conservatism examination is being done from general to local. Pattern of Europe and America being examined first of all. Then Turkish conservatism be treated secondly. In this scope some movements such as Anatolyism, Islamism and Turk-Islam Synthesis are considered as important components of conservatism in Turkey. Final conservatism exploration is been doing on Trabzon. Trabzon is a city come forward with distinctive aspects. One of the most important characteristics are solidaristic approach, reflex of preservation and watching self person and finally addiction to cultural and local values. However what understand Trabzon people subjectively, when “conservatism” be said? Can Trabzon people be really evaluated as conservative in terms of classical? Otherwise can be revived a characteristic conservatism? To answer all of these subjects and questions a survey has been conducted contain 100 person and these are interpreted in company with ethnographic observations collected from daily life in Trabzon.
URI: http://localhost/jspui/handle/123456789/67
Koleksiyonlarda Görünür:Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi (KAREN)

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Tam Metin.pdf1.28 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.