Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/677
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core AlanıDeğerDil
dc.contributor.authorAktaş Karaçelik, Ayça-
dc.date.accessioned2019-10-10T12:44:52Z-
dc.date.available2019-10-10T12:44:52Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.urihttp://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/677-
dc.description.abstractBu çalışmada bazı gıda katkı maddelerinin ve siyah, beyaz ve yeşil çayın yanında diğer bitkisel çay ekstraktlarının saflaştırılan sığır karbonik anhidraz (BCA) ve insan karbonik anhidraz izoenzimleri (hCAI ve hCAII) üzerine etkileri araştırıldı. Özütlerde toplam CA inhibisyonunu ölçmenin yanında numunelerdeki bileşenlerin bu inhibisyondan ne derece sorumlu oldukları % inhibisyon çalışması ile değerlendirildi. Bu bileşenlerin ve gıda katkı maddelerinin % CA inhibisyon ve IC50 değerleri CA esteraz aktivitesi kullanılarak belirlendi. Bu çalışmada 3 siyah, 2 yeşil, 1 beyaz çay, 1 çay lifi ve 1 çay çöpü ekstraktlarında bileşen miktarları HPLC-DAD metodu ile belirlendi. Gallik asit siyah çaylarda en yüksek (151.2-229.2 mg/L ekstrakt), yeşil çaylarda ise en düşük (21.7-31.9 mg/L ekstrakt) olarak tespit edildi. Fermantasyon siyah çaylardaki gallik asit düzeylerini artırmaktadır. Yeşil çayda daha yüksek seviyede epigallokateşin (1953.8-3033.7 mg/L ekstrakt), epigallokateşin gallat (1424.8-2015.6 mg/L ekstrakt), epikateşin (612.6-811.5 mg/L ekstrakt) ve epikateşin gallat (612.6-811.5 mg/L ekstrakt) tespit edildi. Çay lifi ve çay çöpü ekstraktlarının bileşimi siyah çaya benzemektedir. Bitkisel çaylarda 10 fenolik bileşiğin varlığı tespit edildi. Bunlardan protokatekuik asit en sık görülen bileşiktir. Gıda katkı maddelerinin CA inhibisyonu IC50 değerleri 5-5998 μM aralığında tespit edildi. En yüksek inhibisyon gösteren Eritrosin B'nin Ki değeri 0.0028 mM olarak bulundu. Fenolik asitlerin IC50 değerleri 53-1940 μM arasındadır. Bitkisel çaylarda ise 0.005-1.037 mg/mL aralığında IC50 değerleri görüldü. Doğal, toksik yan etkisi düşük, biyouyumlu ve suda çözünebilen CA inhibitörlerinin keşfedilmesi ilaç etken maddesi araştırmaları için önemli bulgular ortaya çıkaracaktır. Ayrıca CA'yı inhibe eden bileşenleri içeren gıdaların tüketilmesinde ortaya çıkabilecek fayda ve zararların CA inhibisyonu üzerinden de değerlendirilmesi yapılmalıdır. The effect of food additives, black, green and white teas, and herbal teas on carbonic anhydrases enzymes purified from bovine (BCA) and human (hCAI and hCAII) erythrocytes were investigated. Total CA inhibition was measured in extracts, and %inhibitions were evaluated to explore the role of components. %CA inhibition and IC50 values of the components and food additives were determined by measuring CA esterase activity. The components quantities in 3 black, 2 green and 1 white tea, 1 tea fibre and 1 tea waste samples were determined by HPLC-DAD method. Gallic acid was found at highest quantities in black teas (151.2-229.2 mg/L extract) and lowest in greaan teas (21.7- 31.9 mg/L extract). Fermentation increases gallic acid levels in black teas. Greean teas showed higher amounts of epigallocatechin (1953.8-3033.7 mg/L extract), epigallocatechin gallate (1424.8-2015.6 mg/L extract), epicatechin (612.6-811.5 mg/L extract), and epicatechin gallate (612.6-811.5 mg/L extract). The compositions of tea fibre and tea waste resemble that of black tea. The existence of 10 phenolics in herbal teas was shown. Protocatechuic acid was seen most frequently. IC50 values of food additives for CA inhibition were 5-5998 μM. The Ki value of Erythrosine B showing a highest inhibition was found as 0.0028 mM. IC50 values of phenolic acids for CA inhibition were 53-1940 μM. Herbal teas IC50 values were 0.005-1.037 mg/mL. Discovering natural, nontoxic, biocompatible and water soluble CA inhibitors will explore important findings in drug leads search. In addition, potential advantages and disadvantages of consuming food CA inhibitory components should be evaluated based on CA inhibiton.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.subjectkarbonik anhidraz inhibisyonu, gıda katkı maddeleri, çay, fenolik bileşen, HPLC-DADtr_TR
dc.subjectcarbonic anhydrase inhibition, food additives, tea, phenolic compound, HPLC-DAD.tr_TR
dc.titleBitkisel çay bileşenlerinin ve gıda katkılarının karbonik anhidraz aktivitesi üzerine etkileritr_TR
dc.title.alternativeEffect of carbonic anhydrase activity of the herbal tea components and food additivestr_TR
dc.typeThesistr_TR
Koleksiyonlarda Görünür:Kimya

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Tam Metin.pdf9.15 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.