Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5652
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core AlanıDeğerDil
dc.contributor.authorDizman Tomak, Eylem-
dc.date.accessioned2022-11-24T11:29:10Z-
dc.date.available2022-11-24T11:29:10Z-
dc.date.issued2011-09-
dc.identifier.urihttp://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5652-
dc.description.abstractBu çalışmada, borlu bileşiklerin odundan yıkanmasının azaltılması için gerçekleştirilen bitkisel ve atık yağ emprenyesinin, bor yıkanması başta olmak üzere kayın ve sarıçam odununun bazı fiziksel, mekanik, biyolojik ve kimyasal özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışma üç kısımda incelenmiş olup, ilk bölümde sarıçam ve kayın odun örneklerinin borik asit, boraks ve tarımbor bileşikleri ile %1, %2 ve %5 konsantrasyonlarda emprenyesini takiben beş çeşit bitkisel yağ ve atık yağ ile gerçekleştirilen sıcak yağ işleminin bor yıkanması ve odun özelliklerine etkileri incelenmiştir. Araştırılan özellikler bakımından en iyi etkinlik borik asit ile atık ve ayçiçek yağı kullanımında elde edilmiştir. İkinci bölümde, sarıçam odununda %3 borik asit içeren 1/4 ve 2/3 oranlarında su/yağ ve yağ/su emülsiyonları ile gerçekleştirilen emprenye işleminin yıkanma deneyi sonrasında odunda kalan bor miktarı ve odunun su alma oranı ile su itici etkinlik değerlerine etkileri araştırılmıştır. Yağ çeşidi olarak atık ve ayçiçek yağ kullanılmıştır. En etkili sonuçlara su/yağ emülsiyonları kullanımında ulaşılmıştır. Ayrıca, emülsiyon sistemlerinin kullanılması ile odundaki yağ retensiyon değerleri de azaltılarak, tek bir emprenye işlemiyle odunun borik asit ve yağ ile muamele edilmesi sağlanmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise %0,5, %1, %1,5 ve %2 konsantrasyonlardaki borik asit emprenyesini takiben enine kesitleri kapatılan ve ardından atık ve ayçiçek yağ ile emprenye edilen sarıçam ve kayın odunu örneklerinin bazı fiziksel, mekanik ve biyolojik özellikleri incelenmiştir. Bor yıkanmasının geciktirilmesinde borik asit emprenyesinin ardından enine kesitleri kapatılarak gerçekleştirilen yağ emprenyesi oldukça iyi sonuçlar vermiştir. Ayrıca, enine kesitlerin kapatılması ile yağ işlemi esnasında odundaki borik asidin, yağa yıkanması da yaklaşık %50 oranında azaltılmıştır. Bu örneklerin yıkanmış gruplarında mantar çürüklük testi sonrasında %3'den daha az bir ağırlık kaybı elde edilerek mantar çürüklüğüne karşı iyi bir biyolojik dayanım sağlanmıştır.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherKaradeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectAtık yğ, Biyolojik dayanım, Borlu bileşikler, Kayın, Yıkanma, Sarıçam.tr_TR
dc.subjectWaste oil, Biological resistance, Boron compounds, Beech, Leaching, Scots Pine.tr_TR
dc.titleMasif odundan bor bileşiklerinin yıkanmasını önlemede yağlı ısıl işlemin ve emülsiyon teknikleri ile emprenye işleminin etkisitr_TR
dc.title.alternativeThe effect of oil heat treatment and emulsion techniques on decreasing the leachability of boron in woodtr_TR
dc.typeThesistr_TR
Koleksiyonlarda Görünür:Orman Endüstri Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
295007.pdf5.26 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.