Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5526
Başlık: İçme suyu arıtma çamurunun çimentolu yonga levha üretiminde kullanımı
Diğer Başlıklar: The use of drinking water sludge in wood cement particleboard production
Yazarlar: Aslan, Mustafa
Anahtar kelimeler: Çimentolu Yongalevha, Portland Çimento, Ladin, Kızılağaç, Önİşlem, Mekanik, Fiziksel ve Kimyasal Özellikler;Wood Cement Particleboard, Portland Cement, Spruce, Alder, Pre-treatment,Physical, Mechanical and Chemical Properties.
Yayın Tarihi: Oca-2007
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: İçme Suyu Arıtma Çamurunun Çimentolu Yongalevha Üretiminde Kullanımı Mustafa ASLAN Bu çalışmada, odunsu hammadde olarak Doğu Ladini (Picea orientalis) ve kontrplak fabrikasında atık olarak ortaya çıkan Kızılağaç türü (Alnus glutinosa) tomruk çekirdekleri kullanılmıştır. Bağlayıcı olarak çimento ve çimento kulanım oranını azaltmak amacıyla%0-5-10-15 oranlarında içme suyu arıtma çamuru kullanılmıştır. Üretilen çimentolu yongalevhaların fiziksel ve mekanik özellikleri belirlenmiştir. Laboratuar düzeyinde gerçekleştirilen çalışmada standart Portland PÇ 32,5 ve 42,5 çimentosu kullanılmıştır.Yongalar ön işlem uygulanmış ve uygulanmamış şekilde hazırlanmıştır. Ön işlem uygulanan yongalar 24 saat süre ile soğuk suda bekletilmiş, sudan çıkarıldıktan sonra havakurusu hale gelinceye kadar laboratuarda ince bir tabaka halinde serilerek doğal kurutulmuştur. Bu sayede içerisindeki basit şeker oranı azaltılmaya çalışılmıştır. Levhalarda, su alma, kalınlık artımı, rutubet ve özgül ağırlık gibi fiziksel özellikler, eğilme direnci, elastikiyet modülü, çekme direnci gibi mekanik özellikleri belirlenmiştir.Levhalar üretilmeden önce yongaların soğuk su, sıcak su, alkol benzen çözünürlüğü,%1'lik NaOH ve pH testleri gibi kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; üretilen çimentolu yongalevhaların fiziksel özellikleri standart değerlerde iken, mekanik özellikleri standart değerleri karşılamamaktadır. Ancak uygulanan ön işlemler ile levha gruplarının bazıları standartlara uygun sonuçlar vermiştir. Ayrıca atık kullanım oranındaki artışın levha özeliklerinde azalma meydana getirdiği belirlenmiştir.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5526
Koleksiyonlarda Görünür:Orman Endüstri Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
200008.pdf2.54 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.