Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5195
Başlık: Geleneksel Safranbolu evlerinde strüktür
Diğer Başlıklar: The Scructure of traditional Safranbolu houses
Yazarlar: Kaya, Şeref
Anahtar kelimeler: Malzeme, duvar, döşeme, çıkma, çatı. geleneksel strüktür, Safranbolu.;Materials. walls. floorings. projections, roof, traditional structure. Safranbolu.
Yayın Tarihi: Oca-1996
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu çalışma, geleneksel ahşap strüktürleri çok iyi yansıtan Safranbolu evlerinin strüktür elemanlarını ele almaktadır. Ortaya çıkan sistemlerin hangi nedenlerden kaynaklandığı (malzeme, yapı kültürü) bu çalışma içinde irdelenmektedir. Çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde: sorun tanıtılmakta, çalışmanın amacı ve kapsamı açıklandıktan sonra, genel literatür çalışması yapılarak, geleneksel strüktürleri oluşturan yapı elemanları (temel, duvar, döşeme, çatı) ve geleneksel malzemeler ele alınarak bu yapı elemanları ve malzemelerinin gelişimi incelenmiş, geçirdiği süreçler açıklanmıştır. İkinci bölümde: araştırına kapsamındaki alanın (Safranbolu) konumu, taihçesi, tarihi gelişimi, fiziksel çevre koşulları, kullanılan yön tem ve teknikler açıklanmış, bu teknikler doğrultusunda Saranbolu geleneksel evlerinin genel mimari özellikleri, kullanılan yapı gereçleri, yapıdaki kullanım yerleri ve bölge genelindeki dağılım oranları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde: alan içerisindeki strüktür elemanları ele alınmıştır. Anket, ölçme ve rölevelerden sayısal verilere ulaşılmış ve bu veriler doğrultusunda zemin kat duvar tipleri ve oranları, birinci ve ikinci kat duvar tip ve oranları, çıkma tipleri, bölge içindeki dağılımı ve çıkma boyutları, çatı biçimleri ve oranları ortaya çıkarılmıştır. Dördüncü bölümde; elde edilen bulgular doğruldusunda stdüktür elemanları irdelenmiştir. Beşinci bölümde sonuçlar açıklanmış, altıncı bölümde öneriler sunulmuştur.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/5195
Koleksiyonlarda Görünür:Mimarlık

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
057767.pdf11.5 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.