Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4804
Başlık: Bantlı çay kıvırma makinası ve endüstriye uygulanması
Diğer Başlıklar: A Rolling machine with band and its application to industry
Yazarlar: Duman, Mustafa Sabri
Anahtar kelimeler: Çay, Çay üretimi ve İşlenmesi, Sürekli İmalat, Kıvırma Makinaları, Bantlı Kıvırma Makinası.;Tea, Tea Production and Manufacturing, Continuous Manufacturing, Machinery of Rolling, Rolling Machine with Band.
Yayın Tarihi: Oca-1991
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Dünya' da sudan sonra en çok içilen içecek olan çay, ül kemiz ekonomisi için de büyük bir öneme sahiptir. Dünya da üretimi ve tüketimi en çok yapılan siyah çay, beş aşamada ü retilir. Bu aşamalar, soldurma, kıvırma, fermentasyon, kurut ma ve tasnif dir. Bu aşamalardaki işlemler ancak 1800 lü yıl lardan sonra geliştirilen makinalarla mekanik olarak işlenme ye başlandı, ülkemizde ise çayın işlenme mekanizması ile ilgili çalışmalar daha çok bir inceleme şeklinde kalmıştır. Bu gün kullanılan makinalar ise yabancı firmalardan patenti alı narak imal edilen makinalardır, Sürekli imalata uygun, ekonomik üretim yapabilen ve ka liteli çay üretimini gerçekleştirebilen bir kıvırma makinası- nın tasarımı ve endüstriye uygulanabilir hale getirilmesi, gerek ülkemiz ekonomisi için ve gerekse dünya çay üretimi i çin büyük bir öneme sahiptir. Bu çalışma ile söz konusu is teklere cevap verebilecek bir çay kıvırma makinasının tasarı mı ve endüstriye uyarlama işlemi gerçekleştirilmeye çalışıl mıştır. Bu amaçla imal edilen bantlı çay kıvırma makinası, si lindirik kıvırma tamburu, kıvırma bantı, bant tahrik ve ger dirme tamburları, yaprak depoları ile elektrik motorundan o luşmaktadır. Farklı devir sayılarında deney yapabilmek için sisteme bir hız kontrol ünitesi monte edilmiştir. Bu deney sistemiyle, farklı bağıl hızlarda ve değişik çalışma yüzeyleri ile açıklıklarında çay yapraklarının kıv rılmasının incelenmesi amaçlanmıştır. îlk önce çeşitli çalışma (kıvırma) yüzeyleri ile sistem çalıştırılarak, kıvırma işlemi için en uygun yüzey formu tespit edildi. Çalışma yüzeyi belirlendikten sonra sistem, sabit bir çevresel hız oranında (1/3.5), farklı devir sayıla rında çalıştırılarak çay yapraklarının istenilen şekilde kıv rılması için uygun bir devir sayısı bulundu. Son olarak da, deneylerden elde edilen sonuçlardan ve ileride yapılacak olan çalışmalardan bilgi verilmiştir.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4804
Koleksiyonlarda Görünür:Makine Mühendisliği

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
012147.pdf3.48 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.