Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4647
Başlık: Bazı yeni kinolon türevi bileşiklerin sentezi ve antimikrobial özelliklerinin incelenmesi
Diğer Başlıklar: Synthesis of some new quinolone hybrid compounds and evaluation of the antimicrobial activities
Yazarlar: Azafad, İmane
Anahtar kelimeler: Kinolon, Tiyazolidinon, Mikrodalga, Ultrason, antimikrobiyal aktivite.;Quinolone ring, thiazole ring, microwave, ultrasonic irradiation, antimicrobial activity.
Yayın Tarihi: Tem-2021
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu çalışmada, yapılarında biyolojik aktiviteleri bilinen kinolon ve tiyazolidinon halkalarını içeren hibrit bileşiklerin sentezi planlanmıştır. Bu amaçla ilk olarak m-bromoanilinin önce dietil(etoksimetilen)malonat ve ardından difenileter ile reaksiyonu sonucu kinolon temel iskeleti sentezlenmiş, ardından N-1 konumunda alkillendirilmiştir. Kinolon halkasının tiyazolidinon halkası ile kombinasyonunu sağlamak amacıyla, elde edilen N-1 alkillenmiş bileşikler, hidrazin hidrat ile muamele edilerek karşılık gelen hidrazitlere dönüştürülmüştür. Hidrazitlerin çeşitli izotiyosiyonatlar ile reaksiyonundan karşılık gelen karbotiyoamidler sentezlenmiş, bunların da etil bromoasetat varlığında halka kapanmasına uğratılması ile kinolon-tiyazolidinon hibrit bileşikleri elde edilmiştir. Çalışmada geleneksel ısıtma, mikrodalga ışınlandırma ve ultrasonik (US) ışınlandırma metodları kullanılmıştır. Sentezleri gerçekleştirilen bütün yeni bileşiklerin yapıları FT-IR, NMR, Kütle spektroskopik teknikleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Antibakteriyel özellikleri KTÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda Prof. Dr. Ali Osman Kılıç ve ekibi tarafından incelenmiştir.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4647
Koleksiyonlarda Görünür:Kimya

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
676340.pdf8.09 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.