Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4638
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core AlanıDeğerDil
dc.contributor.authorŞahin, Kübra-
dc.date.accessioned2022-08-31T13:14:58Z-
dc.date.available2022-08-31T13:14:58Z-
dc.date.issued2017-02-
dc.identifier.urihttp://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4638-
dc.description.abstractTürkiye bulunduğu coğrafik yapısı itibariyle çok değişik tür ve çeşitte arı ürünlerine ev sahipliği yapmaktadır. Tamamlanan tezde Türkiye florasına ait bazı arı ürünlerinin apiterapötik fonksiyonları aydınlatıldı. Bu amaçla 5 farklı monofloral bal (kestane, püren, çam, meşe, karabuğday) ile üç farklı propolis (Trabzon, Kars ve Balıkesir), üç farklı polen (Balıkesir, Anzer, Erzurum) ile arı sütü ve arı zehri örneklerinin biyolojik aktif potansiyelleri antioksidan, ve antiinflamatuar aktiviteleri yönünden in vitro olarak belirlendi. Bu çalışmada arı ürünlerinin antioksidan aktiviteleri açısından propolis>polen>bal>arı sütü>arı zehri şeklinde bir sıralama gösterdikleri tespit edildi. Tezde kullanılan balların biyolojik aktivitelerinin kestane>meşe>püren>çam=karabuğday sıralamasında olduğu deneylerle bulunurken balın rengi ile toplam fenolik madde miktarları arasında yüksek bir korelasyon olduğu gözlendi. Bal, polen, propolis ve arı sütünün antiinflamatuar ajan olarak insan testis hyaluronidaz enzimine karşı değişen IC50 değerlerinde inhibisyon gösterdikleri tespit edildi. Özet olarak, arı ürünlerinin insan sağlığını koruma ve tedavi etmede oldukça yüksek potansiyele sahip olduğu, bu doğal ürünlerin daha etkili bir şekilde kullanılması için daha ileri in vivo çalışmalara ihtiyaç olduğu görülmektedir.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherKaradeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectApiterapi, antioksidan, antiinflamatuar, arı ürünleritr_TR
dc.subjectApitherapy, antioxidant, antinflammatory, bee productstr_TR
dc.titleApiterapik değeri yüksek bazı arı ürünlerinin antioksidan ve antiinflamatuar özelliklerinin araştırılmasıtr_TR
dc.title.alternativeInvestigation of antioxidant and antiinflammatory properties of bee products with high apitherapical valuetr_TR
dc.typeThesistr_TR
Koleksiyonlarda Görünür:Kimya

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
456235.pdf2.88 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.