Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4128
Başlık: Türkiye'de medya ve siyaset ilişkisi üzerine ampirik bir analiz
Diğer Başlıklar: An empirical analysis on the relationship between media and politics in Turkey
Yazarlar: Doksanoğlu, İlknur
Anahtar kelimeler: Gündem Belirleme Modeli, Medya, Siyaset, Karşılaştırmalı Gündemler Projesi.;Agenda- Setting Model, Media, Politics, Comparative Agendas Project.
Yayın Tarihi: May-2018
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü
Özet: Medya ve siyaset arasındaki ilişki çok yönlüdür. Bu çalışmada, medya ve siyaset arasındaki ilişki gündem belirleme modeli çerçevesinde ele alınacaktır. 'Medyanın bize ne düşüneceğimizi söylemede başarılı olmadığı ancak, ne hakkında düşüneceğimizi söylemede oldukça başarılı olduğu' görüşü gündem belirleme modelinin temel düşüncesidir. Medyanın siyaseti etkilemede belli koşulları olduğu şimdiye kadar yapılan araştırmalardaki bulgulardandır. İncelenen siyasi gündemin türü, göz önünde bulundurulan medyanın türü ve kapsanan sorunların türü medyanın siyaseti etkilemesinde rolü olan kıstaslardır. Siyasi gündemi belirlemede gazetelerin televizyonlardan daha etkili olduğu; parlamentoların hükümetten daha fazla medyayı izleme olasılığı olduğu; çevre gibi bazı konularda medya etkisinin daha fazla olduğu gibi çok yönlü etkiden söz edilmektedir. Bu çalışmada, 1995-2015 yılları arasındaki Hürriyet ve Sabah Gazetelerinin manşetlerinde ağırlıklı olarak hangi konuların yer aldığı ile o yıllarda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)' ne sunulan soru önergeleri ve kanun tekliflerinin Karşılaştırmalı Gündemler Projesi kapsamında karşılaştırması yapılarak Türkiye'nin o dönemdeki medya ve siyaset arasındaki ilişkisi tespit edilmeye çalışılacaktır. The relationship between media and politics is multifaceted. In this study, the relationship between media and politics will be examined in the framework of the agenda setting model. The idea that the media is not successful in telling us what to think, but is quite successful in telling us what to think about is a basic idea of the agenda setting model. It is the findings of the researches conducted up to now that the media has certain conditions in effecting politics. The type of political day-to-day examined, the type of media considered, and the types of problems covered are a few criteria that have a role in influencing the politics of the media. The newspapers that set the political agenda were more influential than the television; that parliaments are likely to follow more media from the government; it is said that the effect of the media on some issues such as the environment is much more influential. In this study, between 1995-2015 years mainly in the headline of Hurriyet and Sabah newspapers with where what matters in those years Grand National Assembly of Turkey (TBMM) Comparative Agendas of what is offered parliamentary question by comparing the project to relations between Turkey during that period in the media and politics will be tried to be detected.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/4128
Koleksiyonlarda Görünür:Uluslararası İlişkiler

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
509497.pdf1.42 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.