Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3814
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core Alanı | Değer | Dil |
---|---|---|
dc.contributor.author | Demircan, Orcan | - |
dc.date.accessioned | 2022-05-27T07:07:27Z | - |
dc.date.available | 2022-05-27T07:07:27Z | - |
dc.date.issued | 2019-06 | - |
dc.identifier.uri | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3814 | - |
dc.description.abstract | Kâğıt ve kâğıt hamuru endüstrisi, dünyadaki en büyük ve aynı zamanda en kirletici endüstrilerden birisi olarak kabul görmektedir. Kâğıt ve kâğıt hamuru üretimi sonucunda açığa çıkan ve yüksek pH, KOİ ve BOİ'ye sahip bir atık su olan siyah likör, çevre açısından son derece tehlikeli ve organizmalar üzerinde genotoksik, kanserojenik ve klastojenik etkilere sebebiyet veren bir kirleticidir. Bu açıdan çalışmada kullanılan Bacillus megaterium ve Bacillus licheniformis bakterilerinin, bu atık suyun biyoremidiasyonunda potansiyel birer organizma oldukları düşünülmektedir. Optimum koşullarda ve negatif kontrolle kıyaslandığında B. megaterium ve B. licheniformis bakterilerinin sırasıyla, ~%11 ve ~%16 oranında rengi giderdiği ve ~%13 ve ~%14 oranında lignini degrede ettiği tespit edilmiştir. Maksimum renk giderimi ve lignin degredasyonu 72 saat sonunda kızılçam siyah likörüyle gerçekleştirilen altı günlük optimizasyon çalışmaları neticesinde tespit edilmiştir. Ayrıca, bu bakterilerdeki lignolitik potansiyelin varlığı moleküler düzeyde yapılan çalışmalarla aydınlatılmıştır. Bu bakterilere ait DyP-tipi peroksidaz enzimleri klonlanmıştır. | tr_TR |
dc.language.iso | tr | tr_TR |
dc.publisher | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.subject | Biyoremidiasyon, Bacillus licheniformis, Bacillus megaterium, Siyah likör, DyP-tipi peroksidaz | tr_TR |
dc.subject | Bioremediation, Bacillus licheniformis, Bacillus megaterium, Black liquor, DyP-type peroxidases | tr_TR |
dc.title | Kağıt hamuru black likörünün biyoremidiasyonunda bazı Bacillus suşlarının kullanımının araştırılması | tr_TR |
dc.title.alternative | Studies about using of some Bacillus strains in the bioremediation of pulp black liquor | tr_TR |
dc.type | Thesis | tr_TR |
Koleksiyonlarda Görünür: | Biyoloji |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
560494.pdf | 4.88 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.