Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3783
Başlık: Gümüşhane ili'nde doğal olarak yetişen göbek elma[Malus sylvestris (L.) Miller]'sının farklı olgunlaşma periyodunun besin içeriğine olan etkisi
Diğer Başlıklar: The effect of different ripening period on nutrient content in yellow göbek apple [ Malus sylvestris (L.) Miller] which grows naturally in gumushane province
Yazarlar: Şirin, Merve
Anahtar kelimeler: Malus sylvestris (L.) Miller, Elma, Toplam Fenolik Madde, Antioksidan, Mineral, Yağ asidi, Amino asit;Malus sylvestris (L.) Miller, Apple, Total phenolic content, Antioxidant, Mineral, Fatty acid, Amino acid
Yayın Tarihi: Oca-2015
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu çalışmada, Türkiye'de yetişen Gümüşhane Göbek Elma [Malus sylvestris (L.) Miller]'sına ait meyvelerin olgunlaşma boyunca besin içeriklerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla Gümüşhane Elma'sına ait meyve örneklerinin toplam fenolik madde (TFM), toplam flavonoid (TF) miktarı, antioksidan aktivite, mineral, yağ asidi, protein ve C vitamini içeriği belirlenmiştir. Besin içeriği analizlerine göre olgunlaşma boyunca ortalama TFM miktarı en fazla kabukta 2802,56 mg GAE/100g TA, TF miktarı ise en fazla kabukta 134,34 mg KE/100g TA olarak bulundu. Ortalama radikal temizleme aktivitesi (DPPH) en fazla kabukta 44,27 µmol TE/100g TA olarak belirlendi. En fazla miktarda (mg/100g TA) içerilen mineral kabukta ve K (ortalama 584,38), en az miktarda içerilen mineral ise kabukta ve P (ortalama 0.05) olarak belirlendi. C vitamini içeriği en fazla kabukta ortalama 9,05 mg/100 g TA olarak belirlendi. En fazla bulunan yağ asidinin linoleik asit olduğu (%31) belirlendi. En fazla miktarda (mg/100 g TA) olarak bulunan amino asitler kabukta ve aspartik asit (ortalama 471,53) ve glutamik asit (ortalama 204,63), en az miktarda bulunan ise histidin ortalama 5,68 olarak belirlendi. Elde edilen bilimsel veriler, Gümüşhane Göbek Elma'sının günlük diyetimizde önemsenecek düzeyde besin içeriğine sahip olduğunu ortaya koymuştur.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3783
Koleksiyonlarda Görünür:Biyoloji

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
380437.pdf1.56 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.