Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3780
Başlık: Ozmotik strese maruz bırakılan mısır fidelerinde dıştan sakkaroz uygulamasının yaprak kıvrılması üzerine etkisinin araştırılması
Diğer Başlıklar: Investigation of exogenous sucrose application effect on leaf roling exposed to osmotic stress in maize seedlings
Yazarlar: Hacısalihoğlu, Cansu
Anahtar kelimeler: Kuraklık stresi, Mısır, Sakkaroz, Sakkaroz sentez inhibitörü (DTT) , Ozmolit.;Drought stress, Maize, Sucrose, Osmolyte, Sucrose synthase inhibitor (DTT).
Yayın Tarihi: Haz-2015
Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü
Özet: Bu çalışma ozmotik strese maruz bırakılan mısır fidelerinde (Akpınar) sakkaroz uygulamasının yaprak kıvrılması üzerine etkisini aydınlatmak amacıyla tasarlandı. Kuraklık stresi altındaki fidelere dıştan sakkaroz muamelesi (0,1 mM) ile yaprak kıvrılma derecesi, su potansiyeli, prolin, poliamin ve toplam çözünebilir şeker içeriği, stoma iletkenliği (gs), absisik asit (ABA) içeriği, hidrojen peroksit (H2O2) ve lipid peroksidasyonu değişimleri belirlendi. Yapılan ölçüm ve analizler sonucunda, stres koşullarında, dıştan uygulanan sakkarozun bitki su durumunu ve membran hasarını (MDA) iyileştirdiği, içsel H2O2 miktarını azalttığı, ABA içeriği, stoma iletkenliği ve ozmolitlerin (prolin, poliamin ve çözünebilir şeker) içsel değerlerini arttığı belirlendi. Öte yandan, inhibitör uygulamasının su potansiyeli, stoma iletkenliği, ABA içeriğini ve ozmolit seviyelerini azalttığı, H2O2 içeriğini artırdığı görüldü. Elde edilen bulgulara göre, kuraklık stresi altında dıştan uygulanan 0,1mM sakkarozun yaprak su durumunu koruyarak ozmolit birikimini uyardığı, ABA içeriğini arttırdığı, içsel H2O2 seviyesini ve lipid peroksidasyonunu azaltarak yaprak kıvrılmasını geciktirdiği sonucuna varıldı.
URI: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3780
Koleksiyonlarda Görünür:Biyoloji

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
392301.pdf1.36 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.