Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3724
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core AlanıDeğerDil
dc.contributor.authorTanrıver, Songül-
dc.date.accessioned2022-05-24T06:56:35Z-
dc.date.available2022-05-24T06:56:35Z-
dc.date.issued2013-02-
dc.identifier.urihttp://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3724-
dc.description.abstractLamiaceae familyasından olan O. minutiflorum O. Schwarz ve P. H. Davis bitkisinin sürgün ucu, internod ve yaprak esksplantlarının farklı besin ortamlarındaki büyüme parametreleri ve üretilen bu bitkiciklerin fenolik bileşiklerinin analizi incelendi. MS, ½ MS, ¼ MS, B5, ½ B5, ¼ B5 ortamlarında aydınlık ve karanlıkta çimlendirme yapıldı. Sürgün oluşumu ve gelişimi ile kallus oluşumu için uygun besin ortamları belirlendi. Bu bitkinin mikroçoğaltım potansiyeli; Murashige ve Skoog (MS; 1962), besi ortamı ve 6-Benzilaminopürin (6-BA), Thidiazuron (TDZ), Zeatin, Kinetin gibi bitki büyüme düzenleyicileri kullanılarak araştırıldı. En iyi çimlenme aydınlıkta MS ortamında tespit edildi. Aydınlık ortamda en yüksek kallus verimi 2 mg/L 6- BA + 2 mg/L IBA'da görüldü. En iyi sürgün gelişimi sürgün ucu eksplantlarından sağlandı. 1 mg/L 6-BA+ 0,5 mg/L IBA ortamında en uzun sürgün gelişimi görüldü. Bu ortamdaki en uzun sürgün boyu 81 mm iken, 1 mg/L Zeatin + 0,5 mg/L IBA'da en uzun sürgün boyu 68,5 mm, 1 mg/L TDZ + 0,5 mg/L IBA'da en uzun sürgün boyu 25,55 mm olarak belirlendi. In vitro koşullarda üretilen 8 haftalık fidelerden elde edilen özütlerden 3 fenolik bileşik (gallik asit, kaffeik asit, protokatekualdehit) HPLC ile analiz edildi.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherKaradeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectOriganum minutiflorum, ın vitro, mikroçoğaltım, kallus, fenolikler, HPLCtr_TR
dc.subjectOriganum minutiflorum, in vitro, micropropagation, callus, phenolics, HPLCtr_TR
dc.titleOriganum minutiflorum O. Schwarz ve P. H. Davis (Sütçüler Kekiği)'un mikroçoğaltımı ve in vitro koşullarda üretilen fidelerin fenolik bileşiklerin analizitr_TR
dc.title.alternativeMicropropagation of Origanum minutiflorum O. Schwarz and P. H. Davis (Sütçüler Thyme) and the analysis of phenolic compounds of the the plantlets which are produced in vitro conditionstr_TR
dc.typeThesistr_TR
Koleksiyonlarda Görünür:Biyoloji

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
324639.pdf1.56 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.