Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3678
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core AlanıDeğerDil
dc.contributor.authorDalkıran, Nazan-
dc.date.accessioned2022-05-23T08:09:23Z-
dc.date.available2022-05-23T08:09:23Z-
dc.date.issued2012-08-
dc.identifier.urihttp://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3678-
dc.description.abstractL-arabinoz izomeraz (L-AI; intramoleküler oksidoredüktazlar; EC 5.3.1.4) hücre içi bir enzimdir ve pentoz fosfat yan yolu için L-arabinozun L-ribuloza veya D-galaktozun D-tagatoza geri dönüşümlü izomerizasyonu sağlar. Mikrobiyal L-arabinoz izomerazlar özellikle D-tagatoz sentezlenmesi açısından endüstriyel açıdan oldukça ilgi çekmektedir. Endüstriyel kullanım için özellikle termofilik bakterilerin enzimleri tercih edilmektedir. Yüksek sıcaklıklarda gerçekleşen endüstriyel enzimatik reaksiyonlar, kontaminasyon riskini ve substrat viskositesini azaltmaktadır.Bu çalışma Anoxybacillus kestanbolensis AC26 Sarı L-arabinoz izomeraz geninin klonlanmasını, gen ürününün izolasyonunu ve karakterizasyonunu konu almaktadır. Anoxybacillus kestanbolensis AC26 Sarı L-arabinoz izomerazını kodlayan 1503 nt` lik genin baz dizilimi belirlenerek pET28a+ vektörüne klonlandı. Geni içeren vektör, E.coli BL21(DE3)pLysS hücresine aktarılarak L-arabinoz izomeraz ekspres edildi ve saflaştırıldı. Saflaştırılan L-AI'ın optimum sıcaklığı 65ºC ve optimum pH'ı 8,5 olarak belirlendi. L-arabinoz için Km değeri 6,5 mM olarak belirlendi. Mn+2, Co+2, Mg+2, Fe+2,Ca+2, Cu+2, Li, K ve Zn+2 metal iyonlarının etkisi incelendi. A. kestanbolensis AC26 Sarı L-arabinoz izomeraz moleküler ağırlığı 55,6776 kDa olarak tespit edildi. Elde edilen veriler ışığında, enzimin biyokimyasal özellikleri, enzimin önemli bir endüstriyel enzim olabileceğini göstermektedir.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherKaradeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectAnoxybacillus, L-arabinoz izomeraz, L-ribuloz, Ekspresyontr_TR
dc.subjectAnoxybacillus, L-arabinose isomerase, L-ribulose, Expressiontr_TR
dc.titleAnoxybacillus kestanbolensis ac26 sarı l-arabinoz izomeraz geninin klonlanması, ekspresyonu ve karakterizasyonutr_TR
dc.title.alternativeCloning, expression and characteisation of l-arabinoseisomerase from anoxybacillus kestanbolensis ac26 saritr_TR
dc.typeThesistr_TR
Koleksiyonlarda Görünür:Biyoloji

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
315552.pdf1.34 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.