Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3674
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core AlanıDeğerDil
dc.contributor.authorBişkin, Nihan-
dc.date.accessioned2022-05-23T07:54:40Z-
dc.date.available2022-05-23T07:54:40Z-
dc.date.issued2012-11-
dc.identifier.urihttp://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3674-
dc.description.abstractDışarıdan uygulanan düşük konsantrasyonda H?O?'nin mısır (Zea mays L.) bitkilerinin bakır toleransı üzerine etkisi araştırıldı. Bu amaçla bakır stresine hassas (Akpınar) ve toleranslı (Pegaso) olarak seçilen iki farklı mısır (Zea mays L.) çeşidi düşük konsantrasyonda hidrojen peroksit ön muamelesine tabii tutuldu, daha sonra bakır stresi koşullarında fotosentetik aygıt ve antioksidan sistemlerinde meydana gelen değişimler incelendi. Antioksidan enzim aktiviteleri (askorbat peroksidaz, katalaz, guaiakol peroksidaz, glutatyon redüktaz, süperoksit dismutaz), malondialdehid (MDA) içeriği ve içsel H2O2 miktarı spektrofotometrik olarak, fotosentetik aygıttaki değişimler ise florometrik olarak belirlendi.Yapılan incelemeler sonucunda, bakır stresinin bitki büyümesini inhibe ettiği, MDA içeriğini, iç H2O2 miktarını ve antioksidan enzim aktivitelerini artırdığı, klorofil flüoresans parametrelerini ise olumsuz etkilediği bulundu. Dışardan H2O2 ön muamelesinin bitkilerin MDA içeriğini, iç H2O2 miktarını azalttığı, antioksidan enzim aktivitelerini artırdığı ve klorofil flüoresans parametrelerini iyileştirdiği bulundu.Elde edilen verilere göre, bakır stresi koşullarındaki mısır çeşitlerinde, H2O2 ön muamelesinin antioksidan sistemi aktive ederek fotosentetik aygıtı koruyabileceği ve stresin olumsuz etkisini azaltabileceği sonucuna varıldı.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherKaradeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectAntioksidan enzim, Bakır stresi, H2O2, Klorofil flüoresansı, Lipid peroksidasyonu, Mısır (Zea mays L).tr_TR
dc.subjectAntioxidant enzymes, Copper stress, H2O2, Chlorophyll fluorescence, Lipid peroxidation, Maize (Zea mays L.).tr_TR
dc.titleAşırı bakır koşullarındaki mısır çeşitlerinde hidrojen peroksit ön muamelesinin fotosentetik aygıt ve antioksidan sistem üzerine etkisitr_TR
dc.title.alternativePre-treatment of hydrogen peroxide on photosynthetic machinery and antioxidant system in maize cultivars exposed to excess coppertr_TR
dc.typeThesistr_TR
Koleksiyonlarda Görünür:Biyoloji

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
321462.pdf1.05 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.