Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3670
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core AlanıDeğerDil
dc.contributor.authorÖztürk, Halil İbrahim-
dc.date.accessioned2022-05-23T07:45:42Z-
dc.date.available2022-05-23T07:45:42Z-
dc.date.issued2012-06-
dc.identifier.urihttp://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3670-
dc.description.abstractSatureja spicigera (C. Koch) Boiss. (Trabzon Kekiği) Doğu Karadeniz Bölgesinde' nde geniş yayılış gösteren Lamiaceae familyasına ait aromatik bir bitki türüdür. Baharat, koku vericiler ve antimikrobiyal/antioksidan koruyucu maddeler elde edildiğinden gıda, ilaç, kozmetik sanayinde kullanılmaktadır. Bu bitkinin mikroçoğaltım potansiyeli; Murashige ve Skoog (MS; 1962), Linsmainer ve Skoog (LS,1965), Gamborg B5 (G B5, 1968) besi ortamları ve giberellik asit (GA3), indol bütirik asit (IBA), 2,4-diklorofenoksi asetik asit (2,4-D), 6-benzil amino pürin (6-BA), 6-furfuril amino pürin (kinetin) gibi bitki büyüme düzenleyicileri kullanılarak araştırıldı. Sonuçta, en iyi çimlenme 1 mg/L GA3 içeren B5 besi ortamında, en yüksek kallus verimi 2 mg/L IBA + 2 mg/L 6-BA içeren MS ortamında, dolaylı organogenezle en iyi sürgün gelişimi 1 mg/L IBA + 2 mg/L kinetin içeren MS ortamında ve en yüksek somatik embriyo verimi ise 5 mg/L 2,4-D + 0,1 mg/L kinetin içeren MS ortamında tespit edildi. Kallus kültür hatlarından elde edilen özütlerde yedi fenolik (gallik asit, protokatekuik asit, protokatekualdehit, klorojenik asit, benzoik asit, ferulik asit ve rosmarinik asit) HPLC ile kalitatif ve kantitatif olarak analiz edildi. En yüksek uçucu yağ verimi (42,3 ?g / g kuru ağırlık) 1 mg/L 2,4-D + 2 mg/L kinetin içeren MS ortamında büyütülen fidelerden elde edildi.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherKaradeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectSatureja spicigera, Mikroçoğaltım, Fenolikler, HPLCtr_TR
dc.subjectSatureja spicigera, Microprogation, Phenolics, HPLCtr_TR
dc.titleSatureja spicigera (C. Koch) Boiss. (Trabzon kekiği)'nın mikroçoğaltımı ve in vitro koşullarda üretilen bitkiciklerin fenolik bileşiklerinin analizitr_TR
dc.title.alternativeMicropropagation of Satureja spicigera (C. Koch) Boiss. (creeping savory) and analysis of phenolic constituents produced by the seedlings grown in vitro conditionstr_TR
dc.typeThesistr_TR
Koleksiyonlarda Görünür:Biyoloji

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
312169.pdf1.96 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.