Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3654
Başlık: | Aneurinibacillus sp. PDF24' ten termal kararlı yeni bir karboksilesterazın karakterizasyonu |
Diğer Başlıklar: | Characterization of a new thermalstable carboxylesterase from Aneurinibacillus sp. PDF24 |
Yazarlar: | Beldüz, Meral |
Anahtar kelimeler: | Aneurinibacillus, Esteraz, Saflaştırma, Karakterizasyon;Aneurinibacillus, Esterase, Purification, Characterization |
Yayın Tarihi: | Haz-2012 |
Yayıncı: | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü |
Özet: | Esterazlar (EC 3.1.1.1), ester bağlarının formasyonu ve yarılmasını katalize eden hidrolazların bir grubunu temsil eder. Bunlar hayvanlar, bitkiler ve mikroorganizmalarda yaygındırlar. Birçoğu, karbon kaynaklarına erişimi sağlamayı geliştirme veya katabolik yollara dahil olma gibi varsayımlara öncülük eden geniş bir substrat toleransını göstermektedir. Kofaktörlere ihtiyaç duymamaları, genellikle stabil olmaları ve organik çözücülerde bile aktif olmaları bu enzimleri gerçekten ilginç kılmaktadır. Yüksek sıcaklıkta yaşayan termofilik bakterilerin sahip olduğu termofilik enzimler de biyoteknolojik ve endüstriyel alanlarda kullanıldığından dolayı bu bakterilere büyük bir önem kazandırır.Gerçekleştirilen bu çalışmada, termofilik bir bakteri olan Aneurinibacillus sp. PDF24 suşundan elde edilen esterazının saflaştırılmasını ve karakterizasyonunu konu almaktadır. Aneurinibacillus sp. PDF24 suşu degryse besiyerinde ekspres edildi ve saflaştırıldı. Saflaştırılan esterazın maksimum aktivitesi 55°C, pH 8,5'te incelendi. p-nitrofenil butirat için olan Km 0,120 mM ve Vmaks 3164,8 U/mg değerleri hesaplandı. Km değeri literatürdeki diğer esterazlara göre iyi bir değere sahip olduğu belirlendi. Mg2+, Li+, Ca2+, K+, Zn2+, ve Co2+ metal iyonlarının etkisi incelendi. Aneurinibacillus sp. PDF24 esterazının moleküler ağırlığı yaklaşık 40 kDa olarak belirlendi. Elde edilen veriler ışığında, enzimin biyokimyasal özellikleri, enzimin önemli bir endüstriyel enzim olabileceğini göstermektedir. |
URI: | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3654 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Biyoloji |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
309762.pdf | 1.03 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.