Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3632
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core Alanı | Değer | Dil |
---|---|---|
dc.contributor.author | Yıldız, Ayşe | - |
dc.date.accessioned | 2022-05-20T08:20:40Z | - |
dc.date.available | 2022-05-20T08:20:40Z | - |
dc.date.issued | 2011-06 | - |
dc.identifier.uri | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3632 | - |
dc.description.abstract | Yapılan çalışmada Trabzon'un Sürmene ilçesinden 2010 yılı Ağustos ayında toplanan Vacciniummyrtillus L.'nin biyolojik aktif bileşenlerinin yapısının aydınlatılması ve antioksidan özelliklerinin tespit edilmesi amaçlandı. 15 adet fenolik bileşeni ters faz ?yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (RP-HPLC) ile analiz edildi ve 7 adet fenolik bileşik varlığı tespit edildi. Bu bileşenlerin miktarları sırasıyla; Sirinjik asit 7,53 mg/100 g kuru ağırlık (KA), klorojenik asit 4,73 mg/100 g KA, benzoik asit 3, 2 mg/100 g KA, protokatekuik aldehit asit 1,64 mg/100 g KA, sinapik asit 1,7 mg/100 g KA, protokatekuik asit 0, 89 mg/g KA ve vanillik asit 6.7x10-4 mg/100 g KA olarak tespit edildi. Ayrıca dört farklı polaritede hazırlanan yaban mersini ekstraktlarının antioksidan aktiviteleri, toplam fenolik madde, toplam antosyanin, demir (III) indirgeme antioksidan kuvveti (FRAP) ve DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikali temizleme aktivitesi testleri kullanılarak tayin edildi. Toplam fenolik madde miktarları gallik asit standardına göre tayin edildi. FRAP değerleri Troloks eşdeğeri antioksidan güç(TEAP), ve DPPH radikali temizleme tayini sonuçları IC50 olarak ifade edildi. Çalışılan tüm ekstrakların antioksidan aktiviteye sahip oldukları, en yüksek antoksidan aktivitenin sırasıyla metanolik>etanolik>sulu>etilasetat olduğu ve ona bağlı olarak fenolik madde miktarının değişim gösterdiği tespit edildi. | tr_TR |
dc.language.iso | tr | tr_TR |
dc.publisher | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.subject | V. myrtillus, Antioksidan, Fenolik Madde, Antosiyanin, HPLC | tr_TR |
dc.subject | V.myrtillus, antioxidants, phenolic, anthocyanin, HPLC | tr_TR |
dc.title | Trabzon yöresine ait yaban mersini (Vacciniummyrtillus L.)'nin HPLC ile fenolik yapısının aydınlatılması ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi | tr_TR |
dc.title.alternative | Clarifyingthe phenolic structure of bluebery (Vacciniummyrtillus L.) in Trabzon region using HPLC and determining the antioxidant proporties | tr_TR |
dc.type | Thesis | tr_TR |
Koleksiyonlarda Görünür: | Biyoloji |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
285393.pdf | 948.59 kB | Adobe PDF | ![]() Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.