Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3587
Başlık: | Asteraceae ve Umbelliferae familyasına ait bazı bitki türlerinin antimikrobiyal ve antioksidan aktivitelerinin araştırılması |
Diğer Başlıklar: | An investigation on the antimicrobial and antioxidant activities of some Asteraseae and Umbelliferae species |
Yazarlar: | Bayraktar, Şehriban |
Anahtar kelimeler: | Artemisia annua, Matricaria matricarioides, Laser trilobum, antimikrobiyal aktivite, antioksidan aktivite, uçucu yağ, GK-KS, GK-AİD.;Artemisia annua, Matricaria matricarioides, Laser trilobum, antimicrobial activity, antioxidant activity, essential oil, GC-MS, GC-FID. |
Yayın Tarihi: | Tem-2009 |
Yayıncı: | Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü |
Özet: | Bu çalışma; Artemisia annua (L.), Matricaria matricarioides (Less.) Porter ex Britton ve Laser trilobum (L.) Borkh bitkilerinden elde edilen hekzan (Hek), kloroform (KLO) ve su özütleri ile uçucu yağlarının in vitro antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerini çalışmak üzere tasarlandı.Antioksidan aktiviteler, 1,1-Dipheniyl-2-Picrylhydrazyl (DPPH) ve ? -Karoten/Linoleik Asit Renk Açılım yöntemi adlı iki tamamlayıcı test sistemi ile belirlendi. DPPH yönteminde tüm polar (su) özütler yüksek oranda radikal temizleyici etki gösterdi. ß-Karoten yöntemi ile tüm özütlerin % bağıl antioksidan aktivite (% BAA) değerlerinin sentetik antioksidan BHT ile karşılaştırılabilecek kadar yüksek olduğu görüldü.Özüt ve uçucu yağların antimikrobiyal (antibakteriyal ve antikandidal) aktiviteleri için, NCCLS (National Committee for Clinical Laboratory Standarts) önerileri doğrultusunda agar kuyucuk yayılma deneyi (agar well diffusion), disk difüzyon, broth mikrodilüsyon ve agar dilüsyon yöntemlerinden yararlanıldı. Test mikroorganizmaları olarak altı bakteri ve dört maya suşu kullanıldı. Polar özütler genelde aktivite göstermezken, hekzan özütü ve uçucu yağlar kayda değer antibakteriyal ve antikandidal aktivite sergiledi.Uçucu yağlarının kimyasal içerikleri Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi (GK-KS) ve Gaz Kromatografisi-Alev İyonlaşma Dedektörü (GK-AİD) analizleri ile belirlendi. Matricaria matricarioides uçucu yağında geranil valerat (% 34.9) ve E-ß-farnesen (% 23.3), Artemisia annua uçucu yağında artemisia keton (% 18.9), kamfor (% 13.7) ve 1,8-sineol (% 10.2), Laser trilobum uçucu yağında ise peril aldehit (% 73.0) ana bileşenlerdir. |
URI: | http://acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/handle/123456789/3587 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Biyoloji |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
238442.pdf | 1.29 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.